Voldtektsmann ventet på soning - forgrep seg mot jente (14)

Fire måneder etter at oslomannen (29) ble dømt for å ha voldtatt to kvinner, begikk han nye sexovergrep mot en 14-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ifølge den ferske dommen fra Oslo tingrett hadde 29-åringen mellom fem og ti samleier med jenta  - mens han gikk og ventet på å sone en voldtektsdom på fengsel i tre år og tre måneder.

Elsbeth Bergsland ved advokatfirmaet Hjorth er bistandsadvokat for offeret i den nye saken, og mener konsekvensene av soningskøene er forferdelige.

Tragisk- Min klient har tross alt vært svært heldig med tanke på hva denne mannen har gjort mot kvinner før. Samtidig er det helt tragisk at de i det hele tatt traff hverandre. Hadde tiltalte vært inne til soning, ville det ikke skjedd, sier hun til Dagbladet.

29-åringen fikk voldtektsdommen i tingretten 30. april 2008, og vedtok straffen.

Samleiene med 15-åringen skjedde fra september til november samme år.

Nå er 29-åringen også dømt i denne saken, for seksuell omgang med mindreårige, til 90 dager fengsel. For tiden soner han den første voldtektsdommen.

- Domfelte burde kommet rett inn for å sone i denne typen saker, slår Bergsland fast.

Løy om alder De to voldtektene skjedde på et nachspiel i Oslo i november 2007.

29-åringen var sammen med en venn og to kvinner.

Vennen voldtok den ene kvinnen på en så brutal måte at  hun ble påført livstruende skader.

I Borgarting lagmannsrett fikk vennen seks års fengsel.

29-åringen ble på sin side dømt for å ha voldtatt begge kvinnene, uten at hans handlinger medførte fysiske skader.

Han ble imidlertid dømt til å betale ofrene 100 000 kroner hver i oppreisning. Etter at dommen falt, var mannen på frifot.

Jenta som skal ha blitt 29-åringens neste offer, møtte han tilfeldig i Karl Johans Gate i Oslo sommeren 2008.

Hun var på det tidspunktet 14 år. Ifølge dommen fortalte domfelte at han var 23 år, og at han løy på alderen for å framstå som mer jevnaldrende med henne. 

Ifølge jenta var det den da 28 år gamle mannen som tok iniativet til seksuell kontakt, men det ble ikke utøvd tvang under samleiene.

- Jeg antok at hun var 17-18 år første gang vi traff hverandre, hevdet 29-åringen, som ennå holder fast ved at han ikke forstod at jenta var under 16.

- Ingen sammenhengDommerne konkluderer med at 29-åringen ikke har vært tilstrekkelig aktsom når det gjaldt å undersøke jentas alder.

Samtidig ble voldtektsdommen mot mannen trukket fram som skjerpende omstendighet.

- Alle som har vært borti denne saken ser at det er uheldig at lovbruddene ble begått mens mannen ventet på soning, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til Dagbladet.

Mannens forsvarer, advokat Annette Barlinn, understreker at det denne gangen ikke dreide seg om voldtekt.

29-åringen har forklart at samleiene skjedde i et vennskapsforhold, som oppsto i en periode da den 13 år eldre mannen var fortvilet som følge av den første domfellelsen.

- Min klient forstår at den tidligere saken var straffeskjerpende, men utover det er det ingen sammenheng mellom de to sakene. Nå er han dømt på grunn av fornærmedes alder, sier Barlinn.