- Voldtektsmenn måtte klippe gress som straff

Store demonstrasjoner etter jente (16) ble gjengvoldtatt og havnet i rullestol i Kenya.

 «RETTFERD FOR LIZ»:  Torsdag tok kenyanere til gatene i Nairobi for å demonstrere mot at gjerningsmennene bak den stygge gjengvoldtekten har fått gå fri. Foto: NTBScanpix/Riccardo Gangale/AP Images for Avaaz
«RETTFERD FOR LIZ»: Torsdag tok kenyanere til gatene i Nairobi for å demonstrere mot at gjerningsmennene bak den stygge gjengvoldtekten har fått gå fri. Foto: NTBScanpix/Riccardo Gangale/AP Images for AvaazVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i nærheten av byen Eldoret i Vest-Kenya at den 16 år gamle jenta, som har fått pseudonymet «Liz», ble gjengvoldtatt og merket for livet.

På vei hjem Det var avisen Daily Nation som først omtale historien som den siste uken har blitt verdenskjent.

Tidlig på morgenen den 26. juni i år, var tenåringen på vei hjem fra sin bestefars begravelse, da hun ble angrepet av seks menn og gjengvoldtatt i flere timer.

De dumpet henne så i en utendørs latrine som var nesten 7 meter dyp. Den unge jenta klarte å kravle seg opp av latrinen, og ble så funnet av naboer i området.

Liz fikk fistula og store skader i ryggen. Hun sitter nå i rullestol.

Kjente gjerningsmennene Liz har oppgitt til avisen Daily Nation at hun kjente tre av mennene, og at navnene ble gitt til politiet kort tid etter voldtekten. De tre antatte mennene ble arrestert, men løslatt etter kort tid, etter å ha klippet gresset utenfor politistasjonen.

- De tre ble, av en eller annen grunn, bare beordret til å klippe gresset rundt politistasjonen og satt fri like etterpå. I mellomtiden ba politiet meg om å ta jenta mi med hjem, så hun kunne ta en dusj før jeg tok henne med til sykehuset, sier Liz' mor til Daily Nation.

Det er denne straffeutmålingen som nå har ført til demonstrasjoner og en underskriftskampanje i Kenya. 1,2 millioner kenyanere har skrevet under på en underskriftskampanje som krever strengere straff for voldtekter og rettferd i Liz-saken.

Mot seksuell vold Men Kenya er ikke det eneste landet hvor det nå demonstreres mot seksuell vold mot kvinner. En serie grove voldtekter i India har det siste året ført til massive demonstrasjoner og krav om strengere straffer for seksualforbrytere.

De mange voldtektssakene i India som har ført til overskrifter over hele verden, kan også ha hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister har sank tidligere i år med 35 prosent, ifølge en undersøkelse.

 STRENGERE STRAFFER:  Demonstrantene masjerte for strengere straffer for voldtekt og at gjerningsmenne i Liz-saken får en skikkelig straff. Foto: AFP PHOTO / SIMON MAINA
STRENGERE STRAFFER: Demonstrantene masjerte for strengere straffer for voldtekt og at gjerningsmenne i Liz-saken får en skikkelig straff. Foto: AFP PHOTO / SIMON MAINA Vis mer