Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige:

Voldtektsmistenkt elev fikk fortsette på skolen. Nå er han dømt for enda en voldtekt

- Skolen har gjort alt rett, mener skolesjef.

ANKER: Den 16 år gamle gutten ble denne uka dømt til fire måneders fengsel, for to barnevoldtekter. Han har imidlertid anket dommen. Illustrasjonsbilde: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix
ANKER: Den 16 år gamle gutten ble denne uka dømt til fire måneders fengsel, for to barnevoldtekter. Han har imidlertid anket dommen. Illustrasjonsbilde: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormer rundt en svensk ungdomsskole i Uppsala kommune, etter at det i dag ble kjent at en voldtektsmistenkt 16-åring fikk fortsette som elev ved skolen etter at han ble anmeldt. Åtte måneder etter den første påståtte voldtekten, skal han ha slått til igjen, melder SVT Uppsala.

Gutten ble anmeldt for den første voldtekten i januar i fjor. Som et resultat av mistankene mot ham, ble 16-åringen nektet å oppholde seg ved skolen mens andre elever var til stede, ifølge svenske medier. Gutten fikk i stedet et tilbud om undervisning på kveldstid.

Til tross for at han hadde besøksforbud, lyktes gutten med å ta seg inn på området i skoletiden igjen i oktober. Ifølge påtalemyndigheten skal gutten da ha voldtatt igjen.

Forrige uke ble saken behandlet i tingretten, der 16-åringen ble dømt for to voldtekter mot barn (under 16 år). Dommeren kom fram til at gutten må sone fire måneder ved en ungdomsanstalt, samt betale 230 000 svenske kroner i oppreisning til ofrene. Gutten har imidlertid varslet, via sin advokat Anders Wallin, at han vil anke saken. Dommen mot ham er derfor ikke rettskraftig.

- Kunne omplassert gutten

Etter at saken ble kjent, har den omtalte skolen og Uppsala kommune måtte tåle massiv kritikk. Etter svensk lov har en grunnskole anledning til å omplassere elever ved spesielle tilfeller, men kommunen valgte ikke å gjøre det i den aktuelle saken.

- Det som kreves er at det enten skulle bety eller medføre betydelige organisatoriske eller økonomiske utfordringer for hovedpersonen, eller når det er nødvendig med hensyn til tryggheten til resten av elevene, sier jurist Sofia Kalin ved Skolverket til SVT.

- Har gjort alt rett

Grunnskolesjef i Uppsala kommune, Ingela Hamlin, tror ikke de hadde kunnet forhindre det påståtte andre overgrepet, dersom de hadde omplassert eleven.

- Denne eleven tok seg ulovlig inn på skolen, på et tidspunkt da han ikke skulle være der. Det hadde også kunne skjedd dersom han var omplassert til et annet sted, sier hun til kanalen.

Hun sier det er for tidlig å si om kommunen, kunne gjort noe annerledes. Samtidig konkluderer hun med at skolen har gjort alt rett.

- Dommen kom forrige uke, og vi må vurdere hele prosessen. Men skolen har gjort alt rett, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media