Abort i USA

Voldtektsoffer (10) nektet abort

Måtte dra til annen delstat.

STERKE REAKSJONER: USA er svært splittet i synet på det nye abortlovverket. Her utenfor Ohios delstatsforsamling i Columbus 24. juni, dagen da dommen Roe vs. Wade ble omgjort av landets føderale høyesterett. Foto: Megan Jelinger / Reuters / NTB
STERKE REAKSJONER: USA er svært splittet i synet på det nye abortlovverket. Her utenfor Ohios delstatsforsamling i Columbus 24. juni, dagen da dommen Roe vs. Wade ble omgjort av landets føderale høyesterett. Foto: Megan Jelinger / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De praktiske følgene av at USAs føderale høyesterett i praksis fjernet kvinners rett til selvbestemt abort, begynner nå å vise seg. I Ohio, en av de mer restriktive delstatene, ble ei tiårig jente som er offer for voldtekt, nektet abort og måtte dra til nabostaten Indiana for å få utført inngrepet, skriver The Guardian.

Kraftig økning

Kilden for opplysningene er legen Caitlin Bernard fra Indianas hovedstad Indianapolis. Hun forteller at hun ble bedt om hjelp fra en kollega i Ohio som behandler overgrepsofre.

Også Indiana vil trolig kraftig innskrenke retten til abort når delstatsforsamlingen stemmer over saken seinere i juli.

MULIG TRUMP-MAKKER: Den norskættede Sør-Dakota-guvernøren Kristi Noem er blant de nye abortbestemmelsenes ihuga tilhengere. Foto: John Raoux / AP / NTB
MULIG TRUMP-MAKKER: Den norskættede Sør-Dakota-guvernøren Kristi Noem er blant de nye abortbestemmelsenes ihuga tilhengere. Foto: John Raoux / AP / NTB Vis mer

Ifølge The Guardian opplever leger som utfører abort, nå en kraftig økning i forespørsler fra pasienter fra nabostater hvor innbyggerne nå ikke lenger har tilgang på dette.

- Det er vanskelig å se for seg at om noen få uker vil vi ikke lenger ha mulighet til å tilby denne behandlingen, sier lege Bernard til Ohio-avisa Columbus Dispatch.

Fokuserer på gjerningsmannen

Kristenkonservative politikere som har kjempet for å fjerne retten - som Donald Trump i sin tid gikk inn for i sin valgkamp - får nå fokuset på seg når de blir stilt overfor eksempler fra det virkelige liv, som den tiårige Ohio-jenta.

- Jeg synes det er utrolig at ingen snakker om den perverse, fryktelige og sinnsforvirrede personen som voldtok en tiåring, sa Sør-Dakota-guvernør Kristi Noem (R) under «State of the Union» på CNN.

FORKLARER: USA-kjenner og statsviter Hilmar Langhelle Mjelde forklarer hva fjerning av abortrettighetene innebærer. Reporter: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Norskættede Noem er nevnt som en mulig visepresidentkandidat for Trump i 2024-valget.

I Noems hjemstat er det nå kriminelt å utføre abort, «med mindre det foreligger en passende og rimelige medisinsk vurdering av at utførelsen av en abort er nødvendig for å opprettholde den gravide kvinnens liv». Incest og voldtekt kvalifiserer ikke til unntak fra loven.

Noem ble presset av CNNs programleder Dana Bash på om hun ville prøve å endre loven i tilfelle et liknende tilfelle som det i Ohio dukket opp i Sør-Dakota, svarte hun:

- Jeg mener at en tragisk situasjon ikke bør forsterkes av en annen tragedie. Det er mer vi må gjøre for å forsikre oss om at vi virkelig lever et liv som sier at hvert liv er dyrebart, særlig uskyldige liv som har blitt ødelagt, som livet til en tiåring.

- Grusom

Guvernøren sa seg enig i at tiåringens situasjon er «grusom».

- Men: I Sør-Dakota sier loven i dag at abort er ulovlig, unntatt for å redde morens liv, konstaterte hun.

Noem utelukket derimot ikke at abort kunne utføres på en tiåring dersom det kunne tolkes som å beskytte jentas liv.

- I den situasjonen vil legen, familien, personene nærmest dette, vil foreta beslutningene for den familien, sa den republikanske guvernøren.

Neppe reversering

24. juni - dagen da USAs høyesterett satte dommen Roe vs. Wade til side og i praksis avskaffet retten til abort - svarte statsviter og USA-kjenner Hilmar Langhelle følgende på Dagbladets spørsmål om retten kan gjenopprettes i framtida:

- Nei, nei, jeg ser ikke at det kan skje i overskuelig framtid. Disse dommerne er utpekt på livstid, og det er klar overvekt av konservative. Kort sagt er det ingen utsikter til dette her. Og selv om man skulle tenke at nå vil man prøve å reversere dette, vil det være en kamp som vil pågå i mange tiår framover, sa statsviteren og fortsatte:

- Så dette er «the law of the land» i mange tiår framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer