Voldtektsoffer (28): Jeg løy og sa at jeg hadde kjæreste, men det gikk ikke. Han kastet meg i en busk og holdt meg nede med makt

Mann (38) er tiltalt for fire voldtekter og fire voldtektsforsøk. 

BISTANDSADVOKAT: Haakon Åsli Skogstad er bistandsadvokat for den fornærmede 28-åringen. Foto: Karen Setten / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Haakon Åsli Skogstad er bistandsadvokat for den fornærmede 28-åringen. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot en 38 år gammel mann som er tiltalt for åtte voldtekter og voldtektsforsøk. Overgrepene har, ifølge tiltalen, skjedd i perioden 2007-2010.

I retten i dag vitnet ett av de åtte ofrene.

Kvinnen, som da var 19 år, ble forsøkt voldtatt på Sinsen i Oslo sommeren 2007. Hun var den første kvinnen som, ifølge tiltalen, mannen forsøkte å skaffe seg seksuell omgang med.

Erkjenner straffskyld

I retten i dag erkjente den tiltalte straffskyld på tre av åtte tiltalepunkter. På fire andre punkter nektet han straffskyld, og sa seg delvis skyldig på ett punkt.

Mannen svarte ja på spørsmålet om straffskyld om hendelsen på Sinsen da han ble forelagt tiltalebeslutningen i starten av rettsdagen. Nå i løpet av rettsdagen har han forklart seg annerledes. Han nekter ikke for at han har gjort som beskrevet, men sier han ikke hadde intensjoner om å voldta.

Kvinnen som forklarte seg, var på vei hjem fra konsert i juli 2007 sammen med en venninne. Omtrent 20 meter unna leiligheten ba hun taxisjåføren stoppe ved bensinstasjonen for å ta ut penger, fordi venninnen hun bodde med på Sinsen, skulle ta taxi videre.

FORSVARER: Abdelilah Saeme forsvarer den tiltalte mannen. Foto: Karen Setten / Dagbladet
FORSVARER: Abdelilah Saeme forsvarer den tiltalte mannen. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer

Overfalt utenfor leiligheten

Da den fornærmede gikk over veien fra bensinstasjonen på vei hjem, ropte en mann på henne for å spørre om hun hadde lighter. Deretter skal de ha tatt en røyk sammen. Sigaretten til mannen ble seinere beslaglagt av politiet. Den er et sentralt bevis for påtalemyndigheten i denne saken.

- Da vi nærmet oss inngangspartiet og vi var ferdige med å røyke, satte jeg med ned på huk for å finne nøkkelen. Da begynte han å massere meg på skuldrene, forklarte den fornærmede i retten.

Hun forteller at hun ble svært redd og tenkte at hun måtte komme seg unna så fort som mulig.

- Sa jeg hadde kjæreste

- Jeg sa til ham at jeg hadde kjæreste som skulle komme snart, sånn at han måtte gå, men det hjalp ikke. Han kastet meg ned i en busk, og holdt meg nede med den ene armen, forklarte 28-åringen.

Deretter beskrev hun overfor retten i detalj hvordan mannen forsøkte å voldta henne.

Ifølge tiltalen sparket og slo kvinnen mannen slik at hun kom seg vekk. Ifølge mannens forklaring til politiet skal han ha mistet grepet på henne.

- Jeg husker lite av hendelsen etter at jeg kom meg vekk. Det eneste jeg husker, er at jeg sto med nøkkelen i hånda ved ytterdøra til blokka, og så mannen løpe unna. Da ropte jeg at jeg skulle ringe politiet, forklarte den fornærmede.

- Jeg beklager

I tida etter voldtektsforsøket har kvinnen vært mye redd, og er særlig redd for å gå alene. Hun forklarte blant annet at hun ofte synes det er ubehagelig å snakke med fremmede menn.

Selv om den tiltalte ikke erkjenner straffskyld på tre av tiltalepunktene, erkjenner han å ha hatt kontakt med samtlige av de fornærmede. Etter kvinnens forklaring, fortalte den tiltalte at han angrer.

- Jeg beklager, og jeg angrer. Hadde jeg vært en opplyst person, hadde jeg ikke gjort deg urett, sa han.

Bistandsadvokaten til den 28 år gamle kvinnen, advokat Haakon Åsli Skogstad, ønsker ikke å kommentere saken.

DNA-bevis avslørte ham

Saken har tidligere vært bredt omtalt. I 2008 gikk politiet ut med overvåkningsbilder av den tiltalte mannen. Bildene var tatt fra Oslo sentrum, der flere av voldtektsforsøkene skjedde. DNA-bevis fra flere av åstedene har vært med på å knytte de åtte sakene opp mot hverandre.

Den tiltalte, som er av irakisk opprinnelse, ble internasjonalt etterlyst i 2011 og kom frivillig til Norge i 6. juni fjor.

Saken mot mannen varer fram til 26. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer