STATSADVOKATEN: I en videouttalelse sier statsadvokat Devon Anderson i Harris County at hun støtter aktors avgjørelse om å få kvinnen fengslet. De mener det var nødvendig for å sikre at kvinnen vitnet i voldtektssaken. Foto: Harris County DA
STATSADVOKATEN: I en videouttalelse sier statsadvokat Devon Anderson i Harris County at hun støtter aktors avgjørelse om å få kvinnen fengslet. De mener det var nødvendig for å sikre at kvinnen vitnet i voldtektssaken. Foto: Harris County DAVis mer

Voldtektsoffer ble fengslet i en måned i Houston

- Ingen åpenbare alternativer som ville sikret hennes oppmøte i rettssaken, sier statsadvokaten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et voldtektsoffer har gått til søksmål mot politiet i Harris County i Texas etter at hun ble fengslet i en måned under rettssaken, skriver Channel 2 Houston.

Kvinnen i 20-åra er psykisk syk og fikk et sammenbrudd da hun skulle forklare seg i saken mot en serievoldtektsmann i desember. Hun var hovedvitne i saken og under forklaringen skulle hun sitte i samme rom som den tiltalte mannen.

Etter sammenbruddet ble kvinnen innlagt på akuttpsykiatrisk i ti dager - mot sin vilje, og deretter ble hun satt i fengsel fram til saken kom opp igjen i januar

Voldtektsofferet satt fengslet i rundt en måned, ifølge Channel 2.

- Denne unge damen skulle aldri ha blitt fengslet. Det er ikke et godt miljø for et voldtektsoffer, sier kvinnens advokat Sean Buckley til TV-kanalen.

- Ingen åpenbare alternativer

Da saken kom opp igjen i januar, vitnet kvinnen, og den tiltalte mannen ble dømt til to livtidsdommer.

- Jeg har gått gjennom denne saken nøye og stiller meg fullstendig bak aktors beslutning. Jeg vil gjenta at dette var en vanskelig avgjørelse, og det var ingen tydelige alternativer som ville sikret sikkerheten hennes og hennes oppmøte i rettssaken, sier statsadvokat Devon Anderson i Harris County i en videouttalelse hun la ut på Youtube.

Kvinnens forsvarer mener aktor kunne funnet en annen løsning enn å fengsle offeret, sier han til avisa Chron, som har trykket dokumentene i søksmålet i sin helhet. Advokaten hevder i søksmålet at de ansatte i de etablerte vitneordningene for voldtektsofre hadde juleferie, og at det var derfor kvinnen ble satt i fengsel. Han sier at kvinnen er bipolar.

- Statsadvokaten kunne ha løst dette ved å bare gi henne vitneytelser, og ved å hjelpe henne, sier Buckley til avisa Chron.

- Er urovekkende

For å fengsle voldtektsofferet ble det brukt en bestemmelse som sier at begge parter i en rettssak kan fengsle et vitne uten kausjon dersom vitnet trolig ikke vil møte opp under rettssaken. Dette må godkjennes av en dommer. Både dommeren og familien til kvinnen godkjente at hun skulle holdes innesperret, men familien trodde hun skulle få psykiatrisk behandling, ikke bli fengslet, skriver Channel 2 Houston.

- Disse sakene er urovekkende, men det er mer til historien enn det dere har blitt fortalt, sier Anderson i videoklippet.

Hun sier at de alltid setter ofrene først.

Anderson hevder at dersom ingenting hadde blitt gjort for å hindre kvinnen i forlate Harris County under rettssaken, ville serievoldtektsmannen ha gått fri.

- Denne situasjonen gjorde at personell i rettssystemet måtte svare på et ekstremt vanskelig spørsmål: Hvordan kan vi sikre at et hjemløst, psykisk sykt offer for et seksuelt overgrep vil komme tilbake for å vitne i rettssaken mot hennes voldtektsmann, når dette offeret gjennomgår en livstruende psykisk krise og har uttrykt et ønske om ikke å vitne? sier Anderson i videoklippet.

Kvinnens forsvarer sier til Channel 2 Houston at kvinnen ikke er hjemløs, og at de har gått til søksmål i saken.