Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep i USA

Voldtektsoffer i USA tilkjent én milliard dollar i erstatning: - Du er verdt noe

Hope Cheston trodde voldtektssaken hennes hadde blitt skjøvet under teppet i årevis.

TIlkjent ERSTATNING: I 2012 ble Hope Cheston, da 14 år, overfalt og seksuelt misbrukt av en væpnet sikkerhetsvakt i et leilighetskompleks i den amerikanske byen Atlanta. Seks år senere er hun tilkjent én milliard dollar i erstatning. Video: CNN Vis mer Vis me... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 ble Hope Cheston, da 14 år, overfalt og voldtatt av en væpnet sikkerhetsvakt i et leilighetskompleks i den amerikanske byen Atlanta, ifølge Washington Post.

Cheston var i et bursdagsselskap hos en venn, og var utenfor leiligheten med kjæresten sin da sikkerhetsvakten kom. Ifølge CBS News ba vakten kjæresten om ikke å røre seg mens han voldtok Cheston.

Sikkerhetsvakten, Brandon Lamar Zachary, var da 22 år gammel. Nå soner han en dom på 20 år for voldtekt.

- Det viser menneskets godhet i sin reneste form

Ifølge Cheston har sikkerhetsselskapet som ansatte ham aldri kontaktet henne eller bedt om unnskyldning. Cheston selv har angret på hendelsen, og tvilt på hva som egentlig skjedde.

- Alle ofre har den tanken om at «jeg burde gjort noe annerledes, jeg skulle ikke vært der i det hele tatt», sier Cheston.

Tirsdag ble hun tilkjent hele en milliard amerikanske dollar (8,1 milliarder norske kroner) i erstatning av en jury i en høring i Clayton County. Selv sier hun at det er historisk, og at det representerer hva et offers smerte er verdt.

- Det var et sjokkerende og vakkert øyeblikk. Det viser menneskets godhet i sin reneste form, sa Cheston etter å ha hørt juryens avgjørelse.

Da høringen var over tirsdag, fortalte Cheston til Washington Post at hun fikk klem av flere i juryen.

- Du er verdt noe, skal en av dem ha sagt.

- Tolv mennesker sier hva et voldtektsoffer er verdt

Cheston gikk opprinnelig til sak mot sikkerhetsselskapet, Crime Prevention Agency, i leilighetskomplekset hvor voldtekten skjedde og et eiendomsselskap. I søksmålet hevdet hun at hun hadde slitt med blant annet depresjon og psykiske påkjenninger i etterkant av overgrepet.

Leilighetskomplekset og eiendomsselskapet ble frikjent, mens sikkerhetsselskapet sto igjen som eneste saksøkte, er dømt til å betale hele milliarden. De har ikke besvart Washington Posts henvendelser.

Chestons advokat, Chris Stewart, sier at klienten hans ikke forventer å få hele erstatningssummen.

- Det er det denne summen står for som er det viktigste. Vi bryr oss ikke om hva vi ender opp med å få fra selskapet, vi vet at de ikke har en milliard dollar. Men tolv mennesker i Georgia sier at det er dette et voldtektsoffer er verdt. Det roper høyere, sier Stewart.

Han understreker også at han og Cheston lenge har snakket om at pengene ikke er det viktigste i saken.

- Skal ikke la mannen føle at han tok meningen min

- Pengene har til sjuende og sist ikke noe å si. Det er det juryen skriver ned som kommer til å fylle hullet i hjertet hennes, som den mannen rev ut, sier Stewart.

Cheston, som nå er 20 år, fortalte pressen at det har tatt lang tid for henne å klare å gjennomføre søksmålet.

- Barndommen min ble stjålet. Jeg måtte praktisk talt bygge opp min egen selvtillit og minne meg selv om hvem jeg er, hvor jeg skal og huske hva meningen min med å være på jorda er, og ikke la denne mannen føle at han tok meningen min, sier hun.

- Denne milliarden er ikke bare min milliard. Dette tallet på dette papiret - det er min sak, men det er også alles sak, sa hun.

*I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at Hope Cheston får en milliard dollar i erstatning. Det riktige er at hun er tilkjent en milliard i erstatning. Det er uvisst hvor mye av pengene hun faktisk får.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media