- Voldtektsoffer virket hysterisk

Sorenskriver Trond Våpenstad synes at en kvinne som ble voldtatt i hjelpeløs tilstand, virket hysterisk i retten. Kvinnen gråt da hun fortalte om overgrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Sorenskriver Våpenstad: - Jeg er litt oppgitt

Sorenskriveren ble landskjent da han styrte den første rettsrunden av Orderud-saken. Det er Aftenposten som skriver om den spesielle dommen.

Voldtatt mens hun sov

Den 35 år gamle kvinnen ble voldtatt mens hun lå og sov sammen med ektemannen sin på gjesterommet hjemme hos den tiltalte (35). Kvinnen og ektemannen overnattet hos mannen fordi de hadde vært på fest. Mens kvinnen sov, snek huseieren seg inn og voldtok henne. Mannen brukte ikke kondom. Kvinnen våknet først da samleiet var over.

Mannen har tilstått og er dømt til to års fengsel for voldtekten og må betale erstatning og oppreisning til offeret.

Kvinnen har vært sykmeldt etter overgrepet og kan ikke gå tilbake til arbeidsplassen sin fordi overfallsmannen har tilknytning til arbeidsplassen. Hun føler seg ikke trygg noe sted etter at hun ble voldtatt mens ektemannen sov ved siden av henne uten å våkne. De siste månedene har kvinnen gått til psykolog.

Det var første gang hun traff igjen overfallsmannen etter overgrepet i september i fjor.

Hysterisk

I dommen skriver Trond Våpenstad at kvinnen har vært «plaget av angst og depresjon, og hennes reaksjoner virker til dels litt hysteriske.»

Til Aftenposten sier Våpenstad at han mente å si at kvinnen virket hysterisk «i dag» og at han refererte til offerets reaksjoner i rettssalen.

Bistandsadvokat Anette Lilleengen forstår ikke hva Våpenstad sikter til:

- Det er ikke grunnlag for å si noe sånt. Jeg synes det var helt naturlige reaksjoner. Hun var veldig rolig, men det er klart at hun måtte kjempe med følelsene sine, sier Lilleengen til Dagbladet.no.

- Hun satt med gråten i halsen og grudde seg veldig. Vi kunne se at tårene rant av og til, men hun gråt ikke høyt. Det er ikke unaturlig å ha langvarige reaksjoner etter overgrep. Offeret fikk følelsen av at «nå måtte hun komme over det».

Nektet «tåpelig jente» erstatning

Etter at Orderud-saken ble avsluttet i første rettsinstans, kom Våpenstad i rampelyset da han nektet en 13 år gammel jente erstatning. Jenta hadde hatt

samleie med en 21-åring

. Den 21 år gamle snekkeren ble dømt til to års fengsel for å ha hatt sex med den mindreårige jenta. 18 måneder av straffen ble gjort betinget.

Mannen og 13-åringen hadde hatt kontakt med hverandre via SMS flere ganger, men hadde aldri møtt hverandre før kvelden da de hadde samleie.

Jenta endret oppførsel etter hendelsen. Både aktor og bistandsadvokaten la ned påstand om oppreisning på 100 000 kroner. Men retten mente at jenta ikke hadde rett til erstatning, selv om mannen ble dømt. I dommen skrev Våpenstad at jenter synes det er tøft å ha sex med eldre gutter:

«Det er tøft å ha debutert, særlig med eldre gutter. Det er også snakk om mye penger for en ung jente. Oppreisning vil være et signal om uansvarliggjøring.»

Sorenskriveren mente at jenta hadde oppført seg tåpelig:

«Tåpelig oppførsel bør ingen tjene penger på, særlig når det er snakk om å medvirke til straffbare handlinger, skrev han i dommen.»

HYSTERISK: Sorenskriver Trond Våpenstad synes voldtektsofferet virket hysterisk i retten.