Voldtektsparagrafen kan bli utvidet

All ufrivillig sex kan bli stemplet som voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

All ufrivillig sex kan bli stemplet som voldtekt dersom regjeringen viderefører de rødgrønnes arbeid med å utvide voldtektsparagrafen. Justisdepartementet behandler nå et forslag om å utvide straffeloven.

Den rødgrønne regjeringen foreslo i fjor å utvide voldtekt til å gjelde dem som «på annen måte har seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til det». Alle tilfeller av ufrivillig seksuell omgang er dermed å anse som voldtekt, ifølge forslaget. Den nye regjeringen arbeider nå videre med dette forslaget, skriver Aftenposten.

- Justis- og beredskapsdepartementet er opptatt av at straffelovgivningen skal dekke alle tilfeller av seksuelle handlinger utført uten samtykke og vil vurdere, som ledd i lovarbeidet, om det er tilfeller som ikke dekkes av den gjeldende straffelovgivningen, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Høringen ble avsluttet i fjor. Høringsuttalelsene fra i fjor viser delte synspunkter. Advokatforeningen, Kripos, Oslo politidistrikt og Riksadvokaten uttrykte skepsis.

- Med dette forslaget velger man å inkludere tilfeller av seksuell omgang der fornærmede tenker inni seg at «dette vil jeg ikke», men medvirker likevel, kanskje av frykt for at alternativet er mye verre. Det gir en veldig vanskelig vurdering av gjerningsmannens forsett. Det er et rettssikkerhetsspørsmål, med tanke på muligheten for å forstå når man gjør noe straffbart, sier leder i Advokatforeningens høringsutvalg, Arild Dyngeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer