Voldtektssak i Sverige

Voldtektssak fortsatte etter selvmord

- Det ble for mørkt for henne, sier bistandsadvokat til svensk 18-åring.

FRIFANT MANNEN: Ankesaken mot den 27-årige mannen gikk i Svea hovrätt i Stockholm. Også her ble han frikjent. Foto: ArildV / Wikimedia Commons
FRIFANT MANNEN: Ankesaken mot den 27-årige mannen gikk i Svea hovrätt i Stockholm. Også her ble han frikjent. Foto: ArildV / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter at en svensk 18-årig kvinne fikk beskjed om at mannen hun hadde anmeldt for voldtekt var frikjent av tingsrätten (tingretten), tok hun livet av seg. Likevel fortsatte rettsprosessen, skriver Expressen.

- Det ble for mørkt for henne. Hun skrev et brev og hadde virkelig bestemt seg, sier den avdøde kvinnens bistandsadvokat Clea Sangborn til avisa.

Familien ville fortsette

Sangborn sier det etter hennes oppfatning var flere årsaker til selvmordet, som skjedde før jul i fjor - men understreker at klienten hadde det «svært ille» etter frikjennelsen i tingsrätten.

RYSTENDE BILDER: Kort tid etter at to italienske menn hadde voldtatt en kvinne på en nattklubb i Soho, feiret de med high fives. Video: Metropolitan Police. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Dommen ble anket til hovrätten (lagmannsretten). Også der ble den tiltalte, en 27-årig bekjent av kvinnen, frikjent - denne gangen riktignok under dissens blant dommerne.

Det svenske lovverket åpner for å fortsette en strafferettsprosess selv om den fornærmede faller fra. Det var kvinnens familie som ønsket at saken skulle fortsette.

Husket ikke

Kvinnen og den tiltalte 27-åringen endte på nachspiel hjemme hos ham etter en tur på byen. Da de våknet opp dagen derpå, husket mannen at de hadde hatt samleie, i motsetning til henne, skriver Dagens Juridik.

I en SMS-utveksling ba han om unnskyldning for det inntrufne, mens kvinnen slo fast at hun var blitt voldtatt, og anmeldte forholdet.

Påtalemakten mente at kvinnen, på grunn av at hun var beruset, befant seg i en «særskilt sårbar situasjon», mens mannen i retten forklarte at samleiet hadde skjedd på kvinnens initiativ.

Bevisene holdt ikke

Tingsrätten kom til at bevisene ikke holdt til fellende dom. Utfallet ble det samme i Svea hovrätt i Stockholm, men her ønsket to av de fem dommerne å dømme mannen for «uaktsom voldtekt».

Det springende punkt var kvinnens beruselsesgrad. Selv forklarte 18-åringen at hun ikke kjente seg mer beruset enn vanlig, og den tiltalte mannen og et vitne forklarte at de ikke oppfattet henne som spesielt beruset.

Dermed fant ikke hovrättens flertall grunnlag for å slå fast at hun hadde befunnet seg i en særskilt sårbar situasjon, og frikjente 27-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer