Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtektssaken mot Julio Kopseng utsatt på ubestemt tid

Fordi forsvareren ble slått ned etter trafikkuhell.

TILTALT PÅ NY: Julio Kopseng (40) er fra før dømt for å ha forgrepet seg på 19 kvinner. Nå er han tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT PÅ NY: Julio Kopseng (40) er fra før dømt for å ha forgrepet seg på 19 kvinner. Nå er han tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I neste uke skulle serievoldtektsdømte Julio Kopseng (40) møte i retten, tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to kvinner. Det blir det ikke noe av; danserens forsvarer Sigurd Klomsæt (64) kan ikke stille, på grunn av at han for en måned siden ble slått bevisstløs av en mann etter et trafikkuhell.

- Jeg var 100 prosent sykmeldt fram til forrige mandag, og hadde da håpet å få 50 prosents friskmelding, slik at jeg kunne føre saken. Legen ga meg bare 10 prosent, sier Klomsæt til Dagbladet.

SLÅTT NED: Advokat Sigurd Klomsæt (64) er sykmeldt etter voldsepisoden for en måned siden.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SLÅTT NED: Advokat Sigurd Klomsæt (64) er sykmeldt etter voldsepisoden for en måned siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Oslo tingrett, ved kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra, bekrefter at hovedforhandlingen nå er besluttet utsatt på ubestemt tid.

Lovens strengeste straff

Kopseng er dømt for seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner, og ble våren 2016 dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring med 10 års minstetid - som kan innebære at han blir sittende i fengsel livet ut. Ifølge Klomsæt synes han det er leit at rettssaken er utsatt.

- Dette er leit for alle. Vi har forberedt oss og jobbet lenge for at dagen skulle komme. Nå håper vi at saken blir berammet igjen før sommeren, sier advokaten.

Klomsæt har tidligere varslet en ambisiøs og omfattende bevisførsel, der han vil søke å renvaske klienten også for forholdene han allerede er dømt for. I tillegg har han klaget forvaringsdommen inn for Den europeiske menneskerettsdomstol, samt forberedt begjæring av gjenopptakelse av rettsprosessen som ledet til nevnte dom. Nå er altså alt satt på vent.

- Jeg skulle ferdigstille gjenopptakelsesbegjæringen i påska, sier advokaten.

- Tar det svært tungt

Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene av de to fornærmede kvinnene, en 42-åring som Kopseng ifølge tiltalen dopet ned og voldtok høsten 2012. Hun sier klienten tar det svært tungt at hovedforhandlingen nå er utsatt.

REPRESENTERER FORNÆRMET: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene fornærmede, en 42-årig kvinne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REPRESENTERER FORNÆRMET: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene fornærmede, en 42-årig kvinne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun har stålsatt seg for å komme igjennom den planlagte rettssaken, og nå blir alt satt på vent, sier Rjukan til Dagbladet.

Konstituert statsadvokat Ane Evang er aktor i saken. Også hun konstaterer at hovedforhandlingen ikke kommer i gang til uka.

- Det er hensiktsmessig at sakene går som planlagt, men denne vil berammet på nytt, sier Evang til Dagbladet.

Insisterte på rettssak

Omstendighetene rundt den nå utsatte rettssaken er spesielle. Siden Kopseng allerede er dømt til lovens strengeste straff, kan han ikke idømmes mer, og påtalemakten innstilte derfor på såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, der de dropper å kjøre saken for retten, mot at den siktedes skyld blir konstatert - ikke helt ulikt et forenklet forelegg.

Kopseng har gjennom alle rettssakene mot seg nektet for at han er noen voldteksmann. Han ville heller ikke ta på seg skyld i denne saken, som dermed gikk til tiltale og beramming i retten.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Den 40-årige danseren soner forvaringsdommen i Ila fengsel i Bærum. Han har gjentatte ganger uttrykt mistillit til rettssystemet, og har ikke latt seg avhøre av politiet under etterforskningen av saken.

Ettervirkninger

Klomsæt sier han fremdeles merker ettervirkningene etter voldshendelsen, som skjedde etter en kollisjon på Bjerke nordøst i Oslo.

- Jeg har mer enn nok med å holde meg oppe. Den første tida fikk jeg ikke lov til å se på TV eller lese aviser, jobbe eller kjøre bil. I tillegg måtte jeg vekkes hver fjerde time, sier han.

Politiet etterforsker nå hendelsen. Klomsæt mener gjerningsmannen, som stakk fra stedet før politiet ankom, bør straffes hardt.

- Det er alvorlig å slå noen i hodet så de blir bevisstløse, for så å etterlate vedkommende i en hjelpeløs tilstand, sier han.

- Dommen blir stående

Statsadvokat Guro Hansson Bull, som utferdiget tiltalen mot Kopseng, har tidligere understreket at Klomsæt i den kommende rettssaken ikke har anledning til å prosedere forholdene Kopseng allerede er dømt for.

- De fornærmede fra den gang skal føle seg trygge på at dommen blir stående, sa hun til Dagbladet i november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!