Voldtektstiltalt på rømmen

Fengselet forvekslet fangene, og slapp løs feil fange. Den voldtektstiltalte fangen på rømmen har ringt medfangene flere ganger etter at han stakk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19 år gamle mannen er sammen med to andre menn tiltalt for en brutal gjengvoldtekt i Oslo i august i fjor. Sammen skal de ha voldtatt en ung kvinne i tenårene mens hun sov, og var ute av stand til å gjøre motstand. Kvinnen har forklart politiet at hun følte hun ble dopet ned.

Etter at 19-åringen ble tiltalt endret han forklaring og sa han var 15 år da gruppevoldtekten fant sted. Den unge kurderen hevder også at han heter noe annet enn hva han har opplyst til politiet og Utlendingsdirektoratet tidligere. Dersom opplysningene stemmer vil han få lavere fengselstraff dersom han blir funnet skyldig. Han er også tiltalt for å ha voldtatt en jente da hun var 14 år.

Blandet fanger

- Hvorfor ble tiltalte løslatt fra varetekt 10. april?

- For å stadfeste alderen til tiltalte skulle han gjennomgå en skjelettundersøkelse og ta blodprøver på Ullevål sykehus. Da han ble sendt ned i resepsjonen i Oslo kretsfengsel for å bli hentet av politiet, ble han ved en feiltakelse forvekslet med en annen fange som skulle løslates samtidig, sier politiadvokat Sven Røer, til Dagbladet.no.

Ledelsen ved Oslo kretsfengsel legger seg flat og tar på seg all skyld.

- Fangen som skulle overlates til politiet ble forvekslet med en annen. Det hele er en menneskelig svikt, og skyldes blant annet at vi hadde veldig mye å gjøre akkurat den dagen i påsken. Det er likevel ingen unnskyldning for at rutinene våre ikke ble fulgt, sier administrasjonssjef Rolf Henning Larsen i Oslo fengsel til Dagbladet.no.

- Slikt skal ikke skje, men det skjedde. Vi har allerede innskjerpet rutinene, sier Larsen.

De ansatte som var på vakt den aktuelle dagen er avhørt og det er skrevet rapport. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om den urettmessige løslatelsen får konsekvenser for noen av de ansatte.

Kjæresten pågrepet

Tiltalte skulle blitt framstilt i et nytt fengslingsmøte i Oslo forhørsrett i dag, men i stedet er han på rømmen. De to andre medtiltalte for gruppevoldtekten ble framstilt i dag, med begjæring om ytterligere fengsling. Det er ventet at straffesaken kommer opp for Oslo byrett like etter sommeren.

I går ble tiltaltes kjæreste pågrepet og avhørt i flere timer. Politiet mener hun vet hvor tiltalte befinner seg, og de har derfor siktet henne for å ha hjulpet kjæresten sin å unndra straffeforfølgning. Etter avhøret ble den unge kvinnen løslatt.

Ringte fengselet

Mens 19-åringen har vært på rømmen har han flere ganger ringt Oslo kretsfengsel og fått snakke med en av de andre medtiltalte i saken. Til ham har rømlingen forklart at han er i nærheten, og at han vil melde seg dersom han får litt lettere soningsforhold i varetekt. Han ønsker blant annet å sitte på celle i Oslo kretsfengsels avdeling A, og ikke B, hvor han satt.

- Jeg kan bekrefte at min klient har ringt en av de medtiltalte. Han har hatt utrolig vanskelige soningsforhold, i tillegg til at han ikke kan norsk. Derfor har han følt seg svært isolert, sier 19-åringens forsvarer Thomas Wyller til Dagbladet.no.

Advokaten har ikke selv vært i kontakt med sin klient etter at han rømte i påskeuka. Han vet heller ikke hvor han kan befinne seg, selv om han tror han er i Norge fortsatt.

At fangen som er på rømmen har ringt fengselet og fått snakke med medfanger, er ukjent for ledelsen i Oslo kretsfengsel.

- Det skal ikke skje, i hvertfall ikke hvis fangene sitter med brev og besøkskontroll, sier Larsen.

Han synes det er snodig at politiet ikke har informert fengselet om at rømlingen har ringt til fengselet han rømte fra.

Strafferammen for den forbrytelsen de tre tiltalte mennene er beskyldt for er lovens strengeste, 21 års fengsel.