Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtektstiltalt tatt etter funn av sigarettsneiper på to åsteder

Mann (38) er tiltalt for åtte voldtekter - og forsøk. 

OVERVÅKINGSBILDER: I 2008 gikk politiet ut med overvåkingsbilder av en person de mener er den tiltalte mannen. Han ble imidlertid ikke siktet før en DNA-match to år seinere. Foto: Politiet
OVERVÅKINGSBILDER: I 2008 gikk politiet ut med overvåkingsbilder av en person de mener er den tiltalte mannen. Han ble imidlertid ikke siktet før en DNA-match to år seinere. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot en mann (38) som er tiltalt for åtte voldtekter og - forsøk i Oslo tingrett. Voldtektene har, ifølge tiltalen, skjedd i perioden 2007-2010.

Politiet mener funnet av sigarettsneiper på to av åstedene er to sentrale bevis i saken. I den ene av de to sakene, skal offeret vitne i morgen.

Sentrale bevis

- I to av sakene er det blitt gjort funn av sigarettsneiper i umiddelbar nærhet av åstedene. Det er to sentrale bevis i disse to sakene, sier konstituert statsadvokat Monica Krag Pettersen til Dagbladet.

Den ene saken handler om et voldtektsforsøk mot en kvinne, som da var 20 år, som skjedde på Sinsen i juli 2007, ifølge tiltalen.

Den andre saken handler om et voldtektsforsøk, som ifølge tiltalen, skjedde i Akersgata i Oslo sentrum august samme år.

Fant hans DNA

Ifølge statsadvokaten ble sigarettsneipene funnet av politiet samme dag som de to unge jentene skal ha blitt forsøkt voldtatt.

- Den tiltaltes DNA er funnet på sigarettsneipene. I 2007 var DNA-profilen hans ikke i politiets registre, men da den tiltalte ble pågrepet i en annen sak i 2010, fikk politiet en referanseprøve, og da ble han koblet også til disse to sakene, sier Krag Pettersen.

I tillegg ble han knyttet til en annen sporprøve fra et åsted i 2007.

Internasjonalt etterlyst

Saken har tidligere vært bredt omtalt. I 2008 gikk politiet ut med overvåkningsbilder av den tiltalte mannen. Bildene var tatt fra Oslo sentrum, der flere av voldtektsforsøkene skjedde.

Etter å ha blitt pågrepet og siktet for en voldtekt som skal ha skjedd utenfor Oslo tingrett høsten 2010, ble det tatt DNA-prøve av mannen, men politiet kunne ikke holde på ham, og han dro utenlands. Han har oppholdt seg store deler av perioden i hjemlandet Irak.

Mens han var borte, fikk politiet match mellom 2010-prøven og sigarettsneipene som ble funnet på åstedet i to av voldtektsforsøkene dette året, i tillegg til den andre prøven fra samme år. Mannen ble internasjonalt etterlyst i 2011.

Erkjenner delvis straffskyld

Den tiltalte har tidligere ikke erkjent straffskyld, men den tiltaltes advokat, Abdelilah Saeme, sier til NRK at han erkjenner straffskyld på noen av tiltalepostene.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Saeme.

Politiet har jobbet med å få han tilbake til Norge. Til slutt valgte 38-åringen å reise tilbake frivillig. 6. juni 2015 ble han pågrepet på Oslo lufthavn.

I tiden han har vært i utlandet, har han giftet seg og fått barn.

Tidligere henlagte saker

I de fem andre sakene som tiltalen bygger på, er bevissituasjonen sammensatt og politiet har innhentet blant annet videoopptak av den formentlige gjerningspersonen i nærheten av åstedene.

- De tre sakene som tidligere var henlagt og hvor det ble funnet DNA, illustrerer viktigheten av å anmelde overgrep. Begge sakene fra 2007 ble henlagt på grunn ukjent gjerningsmann, men nå har sakene blitt tatt opp igjen og tiltale for forholdene blitt utferdiget, sier statsadvokaten.

Ifølge tiltalen er det tatt forbehold om forvaring på grunn av gjentakelsesfare.

Saken varer fram til 26. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!