STORE DEMONSTRASJONER: Det brutale overgrepet har vakt voldsomme protester og høylytte krav om bedre beskyttelse av kvinner i India. Foto: REUTERS/Adnan Abidi/Files
STORE DEMONSTRASJONER: Det brutale overgrepet har vakt voldsomme protester og høylytte krav om bedre beskyttelse av kvinner i India. Foto: REUTERS/Adnan Abidi/FilesVis mer

Voldtektstiltalte møter i retten i India

Fem menn møter i retten i New Delhi i dag, tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol. Enkelte har uttrykt bekymring for at de tiltalte kan bli angrepet, men politiet har lovet maksimal sikkerhet under rettsmøtet mandag.

23-åringen, som studerte fysioterapi, døde i romjula, 13 dager etter at hun hadde blitt voldtatt og mishandlet av seks menn på en buss i New Delhi.

Det brutale overgrepet har vakt voldsomme protester og høylytte krav om bedre beskyttelse av kvinner i India.

Vanligvis tar det flere måneder for påtalemyndigheten å få en slik sak klar for retten. Men myndighetene har lovet å sette fart på saksgangen, og denne gangen starter rettsprosessen en drøy uke etter at offeret døde.

Ifølge eksperter på det indiske rettsvesenet blir ikke mandagens rettsmøte noen langvarig affære.

- Retten vil spørre dem om de har advokater, og så vil de få hver sin advokat oppnevnt. De vil også få en kopi av tiltalen, sier Vishwender Verma, advokat ved høyesterett i delstaten Delhi.

Han legger til at rettsinstansen som de tiltalte nå blir fremstilt for, ikke kan avgjøre voldtektssaker, og at saken derfor vil bli overført til en høyere rettsinstans.

Aktoratet har tidligere sagt at det finnes DNA-bevis som knytter de tiltalte til offeret.

- Blodet som er funnet på de tiltaltes klær, sammenfaller med offerets blod, sier Rajiv Mohan, som er en del av aktoratet.

Han legger til at politiet også har funnet gjenstander som ble stjålet fra offeret og kjæresten hennes.

(NTB)