DØMT: Mannen er dømt til 33 livstidsdommer. Foto: Metropolitan Police
DØMT: Mannen er dømt til 33 livstidsdommer. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Løslatt ved en feil

Voldtok 11 kvinner og barn

En 34 år gammel mann ble løslatt ved en feil fra et fengsel i England i februar i fjor. To måneder seinere hadde han voldtatt 11 kvinner og barn.

Publisert

Store deler av våren 2019 var 34-åringen fra Aylesbury i Buckinghamshire den mest ettersøkte mannen i England. Etter å ha blitt løslatt ved en feil reiste han landet rundt og voldtok, overfalt og bortførte både kvinner og barn. Dette skriver britiske Sky News.

Mannen satt i utgangspunktet inne for en tidligere voldshendelse. Etter å ha sonet i 18 måneder ble han løslatt, til tross for at han fortsatt utgjorde en betydelig trussel mot samfunnet.

To måneder seinere hadde han utført voldshandlinger mot 11 ofre i løpet av et tidsrom på 15 dager. Det yngste offeret var en 11 år gammel gutt, mens det eldste var en 71 år gammel kvinne.

Hendelsene skal ha funnet sted i byene Watford og London, samt flere byer nordvest i England.

ANSATT I ÅTTE ÅR: Politiet i Tromsø siktet en mannlig ansatt i en barnehage i byen for seksuelle overgrep mot elleve jenter og gutter. Video: NTB Scanpix Vis mer

Grove feil

I en saksrapport kommer det nå fram at det ble gjort flere grove feil fra fengselets side. Politiførstebetjent Justin Russell ledet arbeidet med rapporten hvor det viser seg at de ansatte ved fengselet hadde flere muligheter til å stoppe løslatelsen, og at de ikke hadde tilstrekkelig innsikt i hvilken risiko løslatelsen av mannen utgjorde.

I stedet for å holde mannen under oppsyn lot de han flytte inn hos sin egen familie hvor det ikke var mulig å overvåke han. I rapporten står det at han burde ha blitt plassert på et kausjonert hostell hvor man kunne hatt kontroll på hvor han befant seg.

Flere av voldshandlingene som mannen nå er dømt for var rettet mot barn. Han skal blant annet ha tvunget to 14 år gamle jenter inn i en bil ved å true dem med machete.

-Uakseptable feil

En talsmann fra justisdepartementet i England har gått ut og beklaget overfor ofrene på vegne av fengselet.

- Dette er grusomme handlinger og vi beklager til ofrene for de uakseptable feilene som er gjort i denne saken, sier talspersonen til Sky news.

Talspersonen understreker også at informasjonsflyten i fengselet skal være forbedret, og at personalet nå får obligatorisk opplæring om når forbrytere skal bli tilbakekalt til fengselet.

Under rettssaken ble 34-åringen funnet skyldig i 37 siktelser og dømt til 33 livstidsdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer