<strong>RASENDE DEMONSTRANTER:</strong> Det har skapt voldsomme reaksjoner i USA, langt utenfor den vesle byen Steubenville i Ohio, at to sektenåringer på skolens fotballag skal ha voldtatt ei skolevenninne (16) mens klassekamerater sto og så på og filmet hendelsen. Bildet viser en demonstrasjon utenfor Jefferson County Courthouse i Steubenville 5. januar i år. Folk reagerer på at etterforskningsledelsen ikke vil straffeforfølge noen av vitnene som unnlot å gripe inn. Foto: Reuters/Drew Singer/NTB Scanpix og Privat
RASENDE DEMONSTRANTER: Det har skapt voldsomme reaksjoner i USA, langt utenfor den vesle byen Steubenville i Ohio, at to sektenåringer på skolens fotballag skal ha voldtatt ei skolevenninne (16) mens klassekamerater sto og så på og filmet hendelsen. Bildet viser en demonstrasjon utenfor Jefferson County Courthouse i Steubenville 5. januar i år. Folk reagerer på at etterforskningsledelsen ikke vil straffeforfølge noen av vitnene som unnlot å gripe inn. Foto: Reuters/Drew Singer/NTB Scanpix og Privat Vis mer

- Voldtok beruset jente (16) mens klassekamerater så på og filmet

De to tiltalte 16-åringene var stjerner på skolens fotballag. Overgrepssaken i den vesle byen skaper store bølger i hele USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En voldtektssak i den vesle byen Steubenville i Ohio handler om så mye mer enn de to 16-åringene som står tiltalt for å ha voldtatt ei svært beruset 16 år gammel jente, skriver LA Times.

På mange måter er det et helt lokalsamfunn som sitter på tiltalebenken når rettssaken mot de to high school fotballstjernene Ma'lik Richmond og Trent Mays starter på onsdag.

De to 16 år gamle guttene skal ha forgrepet seg på den sterkt berusede skolevenninnen i august i fjor, først i en bil og deretter hjemme hos en kamerat, alt mens andre tenåringer så på uten å gripe inn.

Tvitret og la ut bilder Flere tvitret også om hendelsen og la ut bilder og videoer av de angivelige overgrepene på sosiale medier.

- Handlingene til noen få har i bunn og grunn fordømt hele vår by, sier byråd Cathy Davison i Steubenville og utdyper:

- Selvfølgelig tar vi sterk avstand fra seksuelle overgrep.

Den lille byen med 19000 innbyggere kjemper nå mot beskyldningene om at en småbybeundring av high school-atleter ga grobunn for at en fryktelig forbrytelse kunne bli begått foran øynene på vitner som lot være å slå alarm.

Steubenville har nå leid inn profesjonell krisehjelp fra et firma i Washington som skal lose byen gjennom tumultene.

Sterk kritikk Det er reist sterk kritikk mot etterforskningsledelsen i overgrepssaken. Det strider mot folks rettsoppfatning at ingen av vitnene til overgrepene er tiltalt for ikke å ha slått alarm.
 
Blant kritikerne er krimbloggeren Alexandria Goddard. Hennes tidlige omtale av saken var sterkt medvirkende til at voldtektsepisoden ble løftet til en nyhetssak på nasjonalt nivå i USA.

Goddard kommer fra området i Ohio, men bor der ikke lenger. Hun så en nyhetsmelding om pågripelsen av de to unge fotballstjernene.

Så bilder av seg selv De ble arrestert etter at jenta, som sier hun var så beruset at hun ikke kunne huske noen detaljer, ble oppmerksom på bilder og chatting på nettet om det hun var blitt utsatt for. Jenta fortalte foreldrene sine om det, og de gikk straks til politiet.
 
Goddard fattet sterk interesse for saken da hun ble klar over at de to guttene spilte på fotballaget til Steubenville High School som byen er svært stolt av.
 
- Så jeg begynte å lete på internett og ble sjokkert over hva jeg fant, sier Goddard. Hun kom over en rekke meldinger om overgrepene på sosiale medier. Folk som kjente de to unge overgriperne omtalte jenta som «hore» og «den døde jenta».

En venn av de tiltalte postet et bilde av de to som viser at de bar den tilsynelatende livløse jenta mellom seg. Den ene holdt henne rundt håndleddene, den andre i anklene.
 
En 18 år gammel avgangselev på Steubenville High School dukket opp i en video på Youtube hvor han vitset i 12 minutter om det han omtaler som en «voldtekt».
 
Verken for denne 18-åringen eller noen av klassekameratene til de to tiltalte har den grufulle saken fått noen rettslige følger. To gutter som har innrømmet å videofilme overgrepene slapp også unna fordi politiet sier de mangler beviser. Bildene ble slettet fra guttenes mobiltelefoner.

18-åringen som blamerte seg på Youtube framholder at han var full og bare gjentok det andre folk hadde fortalt ham om hendelsen.
 
«Behandlet som leketøy» Aktor Marianne Hemmeter sier at jenta «ble behandlet som et leketøy den kvelden» av de to tiltalte.

- De visste hvor full hun var, sier Hemmeter.
 
De tiltaltes forsvarere framholder at jenta aldri sa «nei» og at de angivelige overgrepene ikke lar seg bevise.
 
Richmonds forsvarer, Walter Madison, sier at jenta var kapabel til å ta beslutninger ved flere tidspunkter i løpet av kvelden.

- Dette er unge gutter som var dumme, men bevisene tilsier ikke at det er snakk om seksuelle overgrep, sier Mays forsvarer Adam Lee Nemann.
 
Statsadvokaten i Ohio, Michael DeWine, uttalte i forrige uke at han etter domsavsigelsen vil gå ut med om flere personer vil bli rettsforfulgt i saken.
 
Saken som starter onsdag vil gå for en ungdomsdomstol uten jury.

Åpen rett Dommer Thomas Lipps har avvist krav fra både forsvarerne og aktoratet om at rettsforhandlingene må gå for lukkede dører. Dommeren viser til at anonymiseringen ungdomskriminelle vanligvis får ikke vil bli aktuelt for denne saken, da de tiltaltes navn allerede er massespredt lokalt og nasjonalt.
 
Lipps understreker også at en åpen rett vil imøtegå ryktene og mistanken om at slike forbrytelser blir skjøvet under teppet for å redde Steubenvilles rykte.

Krimblogger Alexandria Goddard håper rettssaken vil vise at fotballstjernene i byen ikke er hevet over loven.

- Jeg har ikke mye håp om at andre vil bli straffeforfulgt i saken, sier hun.

<strong>ÅPNE DØRER:</strong> Dommer Thomas Lipps har bestemt at rettssaken mot de to 16 år gamle guttene i Steubenville som er tiltalt for å ha voldtatt ei skolevenninne (16) skal gå for åpne dører når den starter onsdag. Foto: AP/Herald Star, Mark Law/NTB Scanpix
ÅPNE DØRER: Dommer Thomas Lipps har bestemt at rettssaken mot de to 16 år gamle guttene i Steubenville som er tiltalt for å ha voldtatt ei skolevenninne (16) skal gå for åpne dører når den starter onsdag. Foto: AP/Herald Star, Mark Law/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer