- Voldtok fangene med lysstenger

Pentagon sitter på flere hundre nye bilder og videoer med mishandling av irakiske fanger. Bush stuper i en ny meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De rystende bildene fra fengselet Abu Ghraib, skal bare være en liten del av materialet som Pentagon har fått tilgang på.

Bildene er samlet på tre CD-rommer. De skal inneholde til sammen 1000 bilder, og de fleste er vanlige bilder fra steder i Irak.

Men mellom 200 og 300 av dem viser av voldtekter, mishandling og ydmyking av irakiske fanger, sier en Pentagonkilde til CNN.

Voldtekt

Noen av de verste bildene viser fanger som blir voldtatt med fluoriserende lys, såkalte «lysstenger». Det er også tatt opp filmer av mishandlingen, med videoinnstillingene på digitalkameraene.

Ifølge CNN skal det pågå en intens debatt internt i Det hvite hus og Pentagon om hvorvidt de skal offentliggjøre alle bildene.

Årsaken til at de vurderer å frigi bildene, er at de vil slippe å bli overrasket av flere bildelekkasjer til mediene.

Så langt er det ikke fattet noen beslutning, men president George W. Bush sier han ønsker at etterforskningen skal være offentlig.

- Dette må håndteres utelukkende ved å fortelle sannheten. Det står i sterk kontrast til hvordan samfunn blir drevet av tyranner, sier Bush til Armed Forces Radio and Television Service.

Stuper på meningsmåling

Amerikanerne begynner å vende seg mot Bush etter bildeavsløringene de siste to ukene. I en undersøkelse Gallup har foretatt for CNN og USA Today fra fredag til søndag, sier kun 46 prosent at de synes Bush gjør en god jobb som president.

Så lav har oppslutningen om ham aldri vært tidligere.

I tillegg sier kun 44 prosent at krigen i Irak er verdt prisen. Det er også bunnotering. 54 prosent sier at invasjonen av Irak var et feilgrep, og 58 prosent mener Bush håndterer krigen på en lite tilfredsstillende måte.

Det er ikke bare med utenrikspolitikken presidenten sliter. Kun 41 prosent synes han gjør en god jobb med økonomien i USA, og 54 prosent mener demokratenes presidentkandidat John Kerry ville gjort en bedre jobb med å få landet på rett økonomisk kjøl.

Støtter Rumsfeld

Bush leder likevel med ett prosentpoeng på Kerry i kampen om hvem som bør bli landets neste president. Han står også meget sterkt i kampen mot terror, der 54 prosent mener han har gjort en god jobb, og 55 prosent mener han er dyktigere på det feltet enn John Kerry.

Selv om mange har krevd forsvarsminister Donald Rumsfelds hode på et fat etter bildeavsløringene, har han fortsatt støtte hos mange amerikanere. 46 prosent er fornøyd med hvordan han håndterer krigen i Irak, mens 45 prosent synes han gjør en dårlig jobb.

En tredel av de spurte mener imidlertid at han burde trekke seg på grunn av avsløringene.

Det kommer nok ikke til å skje. I går sto George W. Bush fram og sa han støttet Rumsfeld.

- Du gjør en fantastisk jobb. Du er en sterk forsvarsminister, og nasjonen er takknemlig, sa Bush.

Utpekt som syndebukk

21 år gamle Lynndie R. England er blitt symbolet på invasjonsstyrkenes mishandling av irakiske fanger. Den unge jenta går igjen på flere bilder der nakne fanger blir ydmyket i fengselet Abu Ghraib. USAs president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld hevder konsekvent at den oppsiktsvekkende saken kun handler om enkeltsoldater som har handlet på egenhånd.

Men flere stiller nå spørsmål om den omfattende mishandlingen og ydmykingen faktisk ble godkjent av militære ledere.

Lynndie R. Englands advokat, Giorgio Ra'shadd sier at 21-åringen er utpekt til syndebukk og at hun nå tar støyten for de amerikanske øverstkommanderende.

- Det er støtende at både generaler og forsvarsministeren gjemmer seg bak en 21 år gammel gårdsjente fra Vest-Virginia. Hun er en menig soldat. Det betyr at hun tar ordre fra andre, sier Ra'shadd til nyhetsbyrået AP.

England kan bli tiltalt for flere svært alvorlig punkter, som omfatter mishandling og overgrep. Hvis hun blir funnet skyldig, risikere hun over 15 års fengselsstraff.

<B>LYNNDIE PÅ LUFTETUR: En naken fange blir behandlet som en hund, og ført i bånd inne i Abu Ghraib-fengselet. Lynndie England risikerer mange år bak murene for overgrepene i fengselet.
<B>PYRAMIDE MED NAKNE FANGER: De amerikanske soldatene lar seg avfotografere sammen med ydmykede fanger inne i fengselet.
<B>TILTALT: Sabrina D. Harman er blant de som hittil er blitt tiltalt for mishandling av fanger i Irak.
<B>MÅ MØTE I RETTEN: Megan Ambuhl, tiltalt for overgrep mot fanger i Irak. Bildet er fra 1992.
<B>TILTALT: Jeremy C. Sivits.
<B>MISHANDLET TIL DØDE: Fangen ligger i en åpen likpose med masse isposer på kroppen. Han bærer tydelig preg av mishandling, og bildet stemmer med notatene i dagboken til sjersjant Ivan L. «chip» Frederick, som jobbet som vakt i fengselet. Han er nå tiltalt for mishandling av fanger.
<B>FANGE MED LEDNINGER: Fangen står på en boks med ledninger festet til kroppen. Seks soldater er hittil blitt siktet og tiltalt for mishandling av fangene.
<B>I HARDT VÆR: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. Nå kan ytterligere bilder fra fengselet i Abu Ghraib bli publisert.
<B>MISHANDLINGEN: Bildet som New York Times har fått tak i viser en amerikansk soldat som sitter på en soldat som er lagt mellom to bårer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer