Voldtok gislene

Flere av de kvinnelige gislene på Filippinene ble voldtatt av de muslimske rebellene, forteller finnen Risto Vahanen som ble løslatt lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var en av de 21 gislene som ble kidnappet i april. I dag ankom han Tripoli i Libya. Til den finske kanalen MTV3 forteller han at flere av gislene ble voldtatt.

- Jeg antar at jeg kan fortelle finsk TV at noen av kvinnene ble behandlet på en upassende måte, forteller Vahanen.

- Ble de voldtatt, spør journalisten.

- Ja.

Hat og vemmelse

Voldtekts-ofrene ønsket at verden skulle få vite hva som hadde hendt, men at navnene ikke skulle offentliggjøres.

- Alle visste at hvis vi ble aggressive, ville gisseltakerne bare bli verre. Vi måtte skjule vårt hat og vår vemmelse, sier Vahanen.

I dag ankom han den libyske hovedstaden sammen med en finne, en franskmann og en tysker. Libya har med hell forhandlet fri gislene, og det antas at de har betalt en million dollar per gissel, skriver nyhetsbyrået AP.

Levende skjold

- Voldtektene var kanskje det verste som skjedde mot oss i jungelen, sier Vahanen.

- Det overrasket oss, for vi ble behandlet ordentlig på andre måter.

Han forteller at geriljaen brukte dem som levende skjold under kamper mot hæren. Etter en velkomst-seremoni i Tripoli, skal de to finnene dra videre til hjemlandet hvor de er ventet i morgen kveld.

JUNGEL-MARERITT I MÅNEDSVIS: Foran fra venstre sitter Marie Moarbes (Libanon), Stephane Loisy (Frankrike), Monique Strydom (Sør-Afrika) og Sonya Wendling (Frankrike). Bak fra venstre er Risto Vahanen og Seppo Fraenti (Finland).
ENDELIG FRI: I dag ankom Risto Vahanen flyplassen i Tripoli som en fri mann.