Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtok i 1973, fikk straffen i dag

DNA løste 32 år gammel sak, og ga 46 år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den oppsiktsvekkende voldtektssaken har gått for retten i New York.

26. juni 1973 ble 58 år gamle Kathleen Ham brutalt voldtatt og ranet i sin egen leilighet på Manhattan. 32 år senere kunne saken løses ved hjelp av moderne DNA-analyser.

Delt jury

I dag ble 58 år gamle Fletcher Anderson Worrell dømt til fengsel i opptil 46 år for voldtekt og ran av Ham. Worrell var også i politiets søkelys i 1973 og ble tiltalt. Men juryen var delt i skyldspørsmålet og han ble derfor løslatt mot kausjon i påvente av ny sak der en ny jury skulle kunne enes om han var skyldig eller ei.

I 1975 ble han dømt for en annen voldtekt i Queens, men dommen ble omgjort i en høyere rett, og Worrell ble løslatt mot kausjon i påvente av en ankesak. Men da forsvant han.

Skulle kjøpe hagle

I fjor dukket han opp i en våpenbutikk der han ønsket å kjøpe seg en hagle. Da myndighetene tok en rutinemessig bakgrunnssjekk, oppdaget de at han fortsatt var på rømmen.

Worrell ble pågrepet mens bevisarkivene ble endevendt på jakt etter den 32 år gamle voldtektssaken. Der fant etterforskerne materiale som i dag kunne testes for DNA. Og det ga fellende bevis over tre tiår etter forbrytelsen ble begått.

-Ikke skamfull

- Jeg er glad jeg er dommer nå og ikke for 30 år siden. I 1973 var ikke en kvinnes vitnemål holdbart i retten. Håndfast bevis - i tillegg til kvinnens ord - måtte til, sier høyesterettsdommer i New York, Bonnie Wittner, til nyhetsbyrået AP.

Voldtektsofferet Kathleen Ham er i dag advokat i California. Hun ville selv at navnet hennes skulle offentliggjøres da den nye rettssaken startet i oktober.

- Jeg vil vise at jeg på ingen måte er skamfull, sa hun før saken startet.

I hennes eget vitnemål, der hun i detalj beskrev overgrepet for 32 år siden, konkluderte hun at voldtekt er som drap.

Worrell holdt en kniv til halsen hennes under overgrepet, etter å ha brutt seg inn i leiligheten.

Mistenkes for flere

DNA-gjennombruddet kan nå føre til en storstilt opprulling rundt Fletcher Anderson Worrell.

Statsadvokat Robert Morgenthau opplyser at 58-åringen er mistenkt for 21 voldtekter i Maryland og minst to voldtekter i New Jersey i tiden før 1993.

I tillegg vil ankesaken han stakk i fra i 1974 gjenopptas. I alle sakene blir jakten på DNA-materiale på det gamle bevismaterialet vesentlig.

LETTET: 26. juni 1973 ble Kathleen Ham brutalt voldtatt og ranet, men juryen ble ikke overbevist. I dag, 32 år senere, kunne voldtektsmannen dømmes på grunn av DNA-bevis.
TATT: DNA på bevismaterialet lagret i 1973 ble fellende bevis mot Fletcher Anderson Worrell. Den nå 58 år gamle mannen risikerer å bli sittende resten av sitt liv i fengsel. Bildet ble tatt av politiet da han ble arrestert og senere løslatt i 1974.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling