- GROTESK SAK: Aktor Kristian Jarland er tilfreds med dommen på fire års fengsel, og forteller at han aldri har hørt om lignende saker. Foto: Bjørn Erik Olsen
- GROTESK SAK: Aktor Kristian Jarland er tilfreds med dommen på fire års fengsel, og forteller at han aldri har hørt om lignende saker. Foto: Bjørn Erik OlsenVis mer

Voldtok kameratens bestemor (80) - fikk fire års fengsel

Etter overgrepet drakk den dømte 29-åringen kaffe med barnebarnet i kvinnens stue. - Aldri hørt om lignende, sier statsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det hele skjedde 11. januar i kvinnens hjem i en av Bodøs nabokommuner, etter at den 29 år gamle barnefaren hadde brutt seg inn i huset, kuttet av strømmen og overfalt henne.

Avisa Nordland melder i dag at 29-åringen er enstemmig dømt til fire års ubetinget fengsel.

Kvinnen hadde stått opp tidlig om morgenen, og på vei til badet gikk strømmen i hele huset. I gangen så hun skikkelsen av en naken mann, bare iført hansker.

- Æ skal ha dæ, skal mannen ha sagt.

Deretter skal han ha slept kvinnen inn på soverommet for så å voldta henne. Kvinnen har i retten fortalt at hun hadde fryktet for livet.

Drakk kaffe med barnebarn Etter voldtekten og at kvinnen hadde kommet seg ut av soverommet, fant hun overgrepsmannen i stua der han satt og drakk kaffe og pratet med barnebarnet hennes.

Kvinnen fryktet i over et døgn at det måtte ha vært barnebarnet som hadde forgrepet seg på henne. Grunnen til det var at det hadde vært mørkt i huset etter at strømmen hadde blitt kuttet og fordi gjerningsmannen hadde holdt et teppe over hodet hennes.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen noen dager etter voldtekten og har sittet i varetekt siden da. Han har ikke erkjent straffskyld, og hevder han ikke husker noe fra januarmorgenen. Rettsmedisinsk institutt slår fast at mannens DNA ble funnet blant annet på lakenet.

Han har bedt kvinnen om unnskyldning i retten, men smilte en rekke ganger under sin forklaring, ifølge Avisa Nordland.

- Den som har voldtatt bestemora til kameraten min, må være helt blåst i hodet. Det er helt forferdelig. Det er så uvirkelig at jeg ikke kan fatte og begripe at det er jeg som skal ha gjort det, sa han.

Unormal høy oppreisning Han hadde i forkant inntatt både alkohol og amfetamin, ifølge sin egen forklaring i retten. I en rettspsykiatrisk undersøkelse av 29-åringen konkluderer de sakkyndige, Steinar Nilssen  og Andreas E. Hamnes, at han verken var bevisstløs eller hadde handlet under sterk bevissthetsforstyrrelse da voldtekten skjedde.

Mannen har sagt seg villig til å betale erstatning til 80-åringen, men noen klar erkjennelse har han ikke kommet med, står det i dommen.

Tiden etter voldtekten har vært vanskelig for 80-åringen, og i tillegg til dommen på fire års ubetinget fengsel må mannen betale den 80 år gamle kvinnen 120 000 kroner i oppreisning. Retten kan ikke se grunnlag for at barnefaren skal gjøre en del av straffen betinget.

- Hun er selvfølgelig veldig preget av det som har skjedd. Det er snakk om en alvorlig overfallsvoldtekt. Det setter sine spor, enten man er 18 eller 80 år, sier kvinnens bistandsadvokat, Kristin F. Hammervik, til Dagbladet.

Rystende dom Hendelsesforløpet, beskrevet i dommen, er rystende. Hammervik tror det er derfor hun er gitt 120 000 kroner i oppreisning, noe som er høyere enn normalt i voldtektsdommer.

- Det skal særlige grunner for å gi mer enn 100 000 kroner, men det gjør man dersom det er særlige belastninger, og det er elementer i denne saken der 29-åringen har  opptrådt på en skremmende måte mot et offer som er en gammel dame.

Hammervik forteller at 80-åringen opplevde det som en stor belastning å møte overgriperen igjen, i tillegg til at hun måtte fortelle historien til en åpen domstol.

- Aldri hørt om lignende - Det har nok bidratt til å gi henne en høyere oppreisning. Det er en grotesk sak. Voldtekt er grusomt uavhengig av alderen, men det at hun er 80 gir det en litt annen dimensjon, mener hun.

- Vi er tilfreds med dommen. Det er få andre lignende saker i Norge - om noen. Jeg har aldri hørt om lignende, sier aktor i saken, statsadvokat Kristian Jarland, til Dagbladet.

Han mener fire års ubetinget fengsel er en tilstrekkelig straff.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med mannens forsvarer.