Voldtok norsk seksåring

GVTEBORG/OSLO (Dagbladet): Klokka 08.00 ble den pedofile svensken løslatt fra fengslingsanstalten. Klokka 18.00 slo han til igjen. Utstyrt med parykk valgte han seg ut to norske smågutter. Da foreldrene gikk i butikken, lokket han guttene i fella. Åtteåringen klarte å flykte. Seksåringen rakk ikke det. Han ble voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige er i harnisk etter sexforbrytelsen på en campingplass utenfor Göteborg. En tilfeldig norsk seksåring og hans familie fikk tilværelsen snudd opp ned.

- Jeg er blitt nedringt av vanlige svensker som vil uttrykke det sinnet de føler, forteller kriminalkommissarie Lasse Hansson ved Göteborgspolisen. Han legger til:

- Rett før du ringte, hadde jeg en mann fra Stockholm på tråden. Han mente at gjerningsmannen burde skytes.

Med parykk

I mai i år ble 62-åringen pågrepet for å ha befølt noen småunger. Overgrepene skal ha skjedd på Åby Camping. Fredag vendte han tilbake:

Umiddelbart etter å ha blitt løslatt, reiste han de fem milene til campingplassen. På veien anskaffet han seg parykk.

Samtidig forberedte en familie fra Oslo seg på å forlate Åby Camping etter endt ferie. Foreldrene skulle bare i butikken. Seksåringen og åtteåringen lot seg lokke til et usjenert hjørne av campingplassen. Der krevde 62-åringen dem, ifølge politiet, for grove seksuelle tjenester.

Åtteåringen ble redd og klarte å springe unna. Seksåringen gjorde ikke det, og dermed skal 62-åringen ha fullbyrdet sitt forehavende. Nøyaktig hva han gjorde, vil politiet ikke ut med.

- Seksåringen ble fraktet til sykehus. Det ble ikke konstatert fysiske skader. Men dette er en forferdelig sak, sier kriminalkommissarie Hansson.

Gutten og hans familie pådro seg sjokkskader og har fått krisehjelp.

Politiet rykket ut med store mannskaper. Halvannen time etter voldtekten, klokka 19.45 fredag kveld, ble 62-åringen pågrepet på campingplassen. En politimann som kjente ham fra før, gjennomskuet mannen under parykken.

I går ble han varetektsfengslet i to uker, fordi han overveiende sannsynlig har utnyttet guttungen grovt seksuelt. 62-åringen nekter enhver kjennskap til saken.

- Skulle hatt livstid

Svenskene reagerer på at en mann som begikk sexforbrytelser mot barn så seint som i mai, fikk lov til å spasere rett ut og ødelegge nye småbarn to måneder seinere. På samme campingplass.

Kriminalkommissarie Hansson er fullstendig enig:

- Personlig mener jeg at sånne folk burde vært sperret inne på livstid. Å betale for hans frihet med livene til små barn er en aldeles for høy pris. Vi er for veike mot sånne folk her i Sverige.

Hanssons kollega, kriminalkommissarie Göran Nordenstam, er ikke mindre sint og frittalende:

- Det beste for alle hadde vært om han fikk legehjelp til å kvitte seg med sin seksualdrift, sier Nordenstam til Expressen.

Én ukes behandling!

Den pedofile mannen er anmeldt for et tjuetalls sexovergrep mot barn i hjembyen Gävle.

Men de påståtte overgrepene har ikke alltid vært lette å bevise. Det kan være grunnen til at 62-åringen er straffedømt bare tre ganger.

Det siste overgrepet - i mai i år - endte med en dom på to måneders behandling ved sikringsanstalten Smälteryd.

Her skulle 62-åringen få psykiatrisk behandling for sine seksuelle drifter. Men fordi mannen hadde sittet i varetektsfengsel fra overgrepene skjedde til saken ble ført for retten, hadde han bare én uke igjen å sone.

Smälteryd har psykologer som er spesielt utdannet på å behandle pedofile. Men behandlingen tar langt mer enn én uke.

- Behandling tar år

Morgan Robertsson er jourhavende sjef på sikringsanstalten Smälteryd. Han reagerer kraftig:

- Dette er skremmende. Hos oss fikk mannen ingen behandling. Man rekker ikke å gjøre noe på sju dager. Minst ett år er vanlig for de pedofile som blir sendt til oss.

Forskere i Sverige hevder at overgripere som 62-åringen trenger kontinuerlig behandling over flere år. All slik behandling er i dag frivillig.

Kriminalkommissarie Lasse Hansson spår at saken vil gi ny og forhøyet temparatur til den svenske debatten om behandling av pedofile. Det samme forventes i Norge.

<B>ÅBY CAMPING:</B> 62-åringen skal ha herjet på denne populære campingplassen flere ganger.