Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtok og drepte irakisk tenåringsjente

Nå risikerer amerikanske soldater dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fire amerikanske soldater stilles for krigsrett etter at en 14 år gammel irakisk jente ble voldtatt og drept i mars i år, melder BBC.

I en pressemelding opplyses det at generalmajor Thomas Turner fattet beslutningen etter å ha gjennomgått en etterforskningsrapport og fått anbefalinger fra etterforskningslederen, rapporterer CNN.

De fire tiltalte er Paul E. Cortez, Jesse V. Spielman, Bryan L. Howard og James P. Barker. Tre av dem er også tiltalt for innbrudd og mordbrann. I tillegg er Anthony W. Yribe tiltalt for å ikke ha rapportert drapene.

Paul E. Cortez og Jesse V. Spielman risikerer nå dødsstraff. Ifølge advokaten David Sheldon er det sannsynlig at en av soldatene vil erkjenne skyld og godta dom uten at det gjennomføres rettssak.

Drepte hele familien

Det var 12. mars i år at Abeer Qassim Hamza al-Janabi ble voldtatt og drept. Ifølge tiltalten skjøt og drepte en av soldatene først den 14 år gamle jentas far, mor og seks år gamle søster i byen Mahmoudiya i Irak, melder nyhetsbyrået Reuters.

Deretter skal tre av soldatene ha voldtatt jenta før hun ble skutt og drept.

Det var den tidligere soldaten Steven Green, som tok initiativet til å drepe jentas familie og deretter voldta og drepe jenta før huset ble satt i brann for å dekke over forbrytelsen. Green vil bli stilt for en sivil domstol.

ØYENVITNE: Nabo Hussein Mohammed viser  stedet hvor han fant den døde jenta. Foto: AP
ØYENVITNE: Nabo Hussein Mohammed viser stedet hvor han fant den døde jenta. Foto: AP Vis mer

Drakk whisky og spilte golf

En av de tiltalte, James P. Barker, har forklart at han og tre av de andre tiltalte spilte golf og drakk whisky om formiddagen 12.mars.

- Steven Green sa flere ganger at han ville drepe noen irakere. På et tidspunkt bestemte vi oss for å gå hjem til kvinnen, som vi tidligere hadde sett passere en sperring, har Barker fortalt i avhør.

Han innrømmer også å ha vært delaktig i voldtekten, først ved å holde jenta fast, deretter ved å forgripe seg på henne. Barker har også sagt at soldatene helte de lampeolje over kvinnen og tente på.

Irakisk rettsforfølgelse

Mahmudiya-saken er den femte saken som dreier seg om alvorlige forbrytelser begått av amerikanske militære i Irak.

Overgrepene har fått irakere og landets statsminister Nuri al-Maliki til å ta til orde for en revurdering av utenlandske troppers immunitet mot rettsforfølgelse i Irak.

image: Voldtok og drepte irakisk tenåringsjente
TOK INITIATIV: Steven Green vil bli stilt for en sivil domstol.