Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igjen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

- Folk må forstå at det ikke bare er en dans på roser å slippe ut etter så lang tid.

TIL SAMMEN 30 ÅR: Mannen har 30 år i fengsel bak seg, og har blant annet sonet her på høysikkerhetsfengselet Ila i Bærum. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TIL SAMMEN 30 ÅR: Mannen har 30 år i fengsel bak seg, og har blant annet sonet her på høysikkerhetsfengselet Ila i Bærum. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): - Folk må forstå at det ikke bare er en dans på roser å slippe ut etter så lang tid, sa den 60 år gamle Oslo-mannen til Dagbladet da han slapp ut av Ila fengsel i mai i fjor.

I dag begynner rettssaken som over tre dager skal føres for Nordre Vestfold tingrett. Mannen nekter for å ha voldtatt ei kvinne i 40-åra etter at de to, som ikke kjente hverandre fra før, møttes på en bar i Horten i juni i fjor.

Bevisene, ikke historien Bak seg hadde han til sammen 30 år i fengsel, og en dom på 21 år for å ha voldtatt og kvalt ei kvinne til døde da han var ute på prøve i 1993. Da han slapp ut i fjor, ventet en leilighet i Horten, men ingen oppfølging - med mindre mannen ba om det.

Overfor Dagbladet, som hadde kontakt med mannen over ukene han var tilbake i frihet, uttalte han at han var glad for å være en fri mann, men at det var vanskelig overgang.

«BANG BANG»: Den da 59 år gamle mannen fortalte til Dagbladet i fjor sommer at han syntes det var vanskelig å slippe ut etter til sammen 30 år bak murene. Faksimile: Dagbladet
«BANG BANG»: Den da 59 år gamle mannen fortalte til Dagbladet i fjor sommer at han syntes det var vanskelig å slippe ut etter til sammen 30 år bak murene. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Jeg må gå veldig stille i dørene, det har jeg lært meg. Folk må forstå at det ikke bare er en dans på roser å slippe ut etter så lang tid. Nå har jeg sona og gjort opp for meg. Jeg tenker annerledes i dag, sa han.

Ifølge tiltalen skal kvinnen ha blitt tvunget til å utføre oralsex på mannen i leiligheten hans samme natt som de to møttes på baren. 

- To mennesker på en bar Advokat Vibeke Hein Bæra forsvarer mannen. Hun håper ikke mannens fortid vil blandes inn i denne saken. 

- Han er veldig spent, forståelig nok. Hans bekymring er hvorvidt historien hans - ikke bevisene - vil bli vurdert i forhold til denne saken, sier hun.

I RETTEN: Vibeke Hein Bæra, mannens advokat. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I RETTEN: Vibeke Hein Bæra, mannens advokat. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hun sier 60-åringen stiller seg helt uforstående til tiltalen. 

- Han har gjort ting han ikke er stolt over, men dette forholdet mener han er helt feil. Det var ingen elementer av tvang. Det var to mennesker som traff hverandre på bar og dro hjem til ham. Det er ikke straffbart, sier Hein Bæra. 

- Sliter hver dag Kvinnens bistandsadvokat sier saken er en stor belastning for kvinnen, blant annet fordi saken ble utsatt over sommeren fordi Nordre Vestfold tingrett glemte å kalle inn vitnene i saken. Saken skulle egentlig gått for retten i mai.

- Saken er en veldig stor belastning for henne, og den ble ekstra ille ved at hovedforhandling ble utsatt. Hun sliter med dette hver dag. Hun vil fortelle i retten hva hun har opplevd, forteller bistandsadvokat Helge Hjetland.

DAGBLADET, NOVEMBER 1994: Faksimile: Dagbladet
DAGBLADET, NOVEMBER 1994: Faksimile: Dagbladet Vis mer

I fjor fortalte 60-åringen Dagbladet om en hverdag der «alle» visste hvem han var. Han beskrev en følelse av at folk var ute etter ham. 

«Bang bang» - De som kjenner meg, vet at jeg er en tikkende bombe. Folk vet at det er «bang bang». Jeg vil ikke være sånn, jeg er ikke sånn. Men nei, jeg vil jo ikke inn igjen: Jeg er overlykkelig for å være ute, sa han. 

Dagbladet Magasinet har snakket med voldtektsofferet «Tone», som stiller spørsmål ved løslatelsen av mannen. Kriminalomsorgen sa allerede i fjor at det var uheldig at mannen slapp rett ut uten oppfølging - særlig fordi han i all sin tid i fengsel var vurdert for farlig for prøveløslatelse.

Advokat Hein Bæra sier at 60-åringen i tida da han var ute i fjor sommer, opplevde at det var vanskelig å bli en del av samfunnet. Til Dagbladet sa mannen det samme.

- Trives ikke i Horten - Jeg trives ikke i Horten, for jeg vet ikke hva folk vet. Jeg er ute om kvelden, og folk ser på meg. De snur ryggen til meg. Jeg kan forstå skepsisen deres, jeg har levd i kriminelle miljøer i 40 år, sa han i fjor.

SKAL VURDERE: Rettspsykiater Pål Abrahamsen skal vurdere mannen. Han gjorde det samme i drap- og voldtektssaken fra 1993.
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SKAL VURDERE: Rettspsykiater Pål Abrahamsen skal vurdere mannen. Han gjorde det samme i drap- og voldtektssaken fra 1993. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det er satt av tre dager til rettsforhandlingene i Nordre Vestfold tingrett. Dagbladet følger saken.

LES OGSÅ: Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

LES OGSÅ: Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

MØTES HER: Tiltalte og den fornærmede kvinnen møtes i dette rettslokalet i dag, for første gang siden i fjor vår. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MØTES HER: Tiltalte og den fornærmede kvinnen møtes i dette rettslokalet i dag, for første gang siden i fjor vår. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

LES OGSÅ: Det er risikosport de luxe

LES OGSÅ: Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

- HAN ER SPENT: Den 60 år gamle mannen har «gjort mye han ikke er stolt av, men dette forholdet mener han er feil», sier advokat Vibeke Hein Bæra. Nå må han møte i retten for nok en voldtektstiltale. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
- HAN ER SPENT: Den 60 år gamle mannen har «gjort mye han ikke er stolt av, men dette forholdet mener han er feil», sier advokat Vibeke Hein Bæra. Nå må han møte i retten for nok en voldtektstiltale. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
TRE DAGER: I Nordre Vestfold tingrett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TRE DAGER: I Nordre Vestfold tingrett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer