Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtok og drepte

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet har siktet to unge menn på 19 og 21 år for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Da den yngste mannen fikk opplest siktelsen og ble klar over at politiet hadde DNA-bevis, knakk han sammen. Han tilsto i går drapet på en av jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilståelsen betyr også at 19-åringen legger ansvaret for den andre drapshandlingen over på 21-åringens skuldre.

- Det foreligger en delvis erkjennelse fra min klient. Erkjennelsen gjelder én drapshandling, sier advokat Ben Fegran. 19-åringen erkjenner straffeskyld drapet.

Dagbladet snakket med advokat Fegran litt før klokka 02 i natt. Han kom da direkte fra møter med sin klient, som satt i lange avhør store deler av dagen. Fegran var tilstede under avhørene.

Mistenkelig oppførsel

Tirsdag kveld ble familiene til de to små jentene informert av politiet om de kunne vente et snarlig gjennombrudd i etterforskningen.

I går fikk de hardt prøvede familien endelig svar. Politiet har bevis og fikk en tilståelse som knytter de to til drapene. Like etter klokken 12.00 ble de to pågrepet. En hjemme, og den andre på jobb.

Kort tid etter dobbeltdrapet i Baneheia fikk politiet i Kristiansand opplysninger om de to kameratene. Flere personer som ble oppsøkt av politiet under rundspørringen, hadde opplysninger om de to. Det kom ytterligere to tips på mennene, basert på deres utagerende og merkelige oppførsel.

- Vi har lenge hatt mistanke til de to, men vi har ikke hatt bevis som ville holde til fengsling, sa kriminalsjef Arne Pedersen på pressekonferansen i Kristiansand i går ettermiddag.

Først da Pedersen og etterforskningsteamet fikk bekreftelsen på at DNA-prøven gikk inn, kunne de aksjonere. Den første indikasjonen kom mandag. Fra dette tidspunktet ble guttene satt under spaning. Da Rettsmedisinsk Institutt hadde kjørt ytterligere en kontrolltest og fått samme svar, gikk politiet til aksjon i går formiddag.

Bare en time etter var de to pågrepet.

Vanlige gutter

De to kameratene er kjent av politiet fra før, men ikke for alvorlige kriminelle forhold. 19-åringen ble i 1997 tatt for nasking. Forholdet ble avgjort i Kristiansand forhørsrett samme år.

21-åringen ble så seint som 25. august i år ilagt en bot på 1800 kroner for å ha holdt for høy hastighet på sjøen. 15. januar i fjor ble han anmeldt av en ung kvinne for flere straffbare forhold.

Etter lengre tids etterforskning valgte politiet å henlegge forholdet som gjaldt skremmende plagsom og hensynsløs oppførsel.

Fortsatt etterforsker politiet en trusselsak. 21-åringen skal ha truet en jente i 20-årene.

Fortalte om avhør

19-åringen, som går i lære som baker, blir karakterisert som litt lukket og nærmest innesluttet.

Kameraten skal i følge bekjente være mere utagerende. Han har jobbet som hjelpemann på en søppelbil, men arbeider nå som maler.

Hver søndag i sommer har 21-åringen sparket fotball på ei løkke ved Baneheia. Noen uker etter dobbeltdrapet orket han ikke å være med på fotballen.

Da to bekjente spurte hvorfor, fikk de følgende svar:

«Jeg har sittet i lange avhør om Baneheia. Politiet har også vært her og hatt ransakelse».

Fotballkameratene reagerte ikke spesielt på at 21-åringen hadde vært i avhør. En av dem sier det slik:

- Alle som bor her oppe ble jo avhørt.

En annen forteller at det var umulig å merke noe på 21-åringen.

- Han var med og spilte fotball, han var som alle andre.

- Det var en slik situasjon at dersom den ene DNA-prøven gikk inn, ville det også være sannsynlig at den andre ville gå inn, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

Flere vitner

Flere uavhengige vitner har forklart til politiet at de to unge mennene var i Baneheia den aktuelle kvelden i mai. Men da politiet konfronterte mennene med hva de hadde gjort i området, fikk politiet uklare svar, noe som førte til at politiet med argusøyne fulgte mennene.

- En av de siktede erkjente ugjerningen, da han ble konfrontert med siktelsen, sier Pedersen.

I det første korte avhøret forklarte den siktede seg også om kameraten. Kort tid etter fikk begge de siktede oppnevnt advokater.

Både advokat Ben Fegran og advokat Tore H. Pettersen bisto i går kveld sine klienter under avhørene.

Et av politiets viktigste vitner var en ung kvinne som like etter at de to drepte jentene ble funnet, forklarte til politiet at hun hadde sett de bade. Kvinnen hadde også observert to unge menn som sto i nærheten og betraktet jentene.

Politiet har vært rimelig sikre på at de to unge mennene var 19-åringen og hans to år eldre kamerat.

Fengsles

- Til å begynne med nektet de to siktede for at de hadde vært tilstede i Baneheia på det aktuelle tidspunktet. Vi hadde flere vitneobservasjoner som knyttet begge til området, sier Arne Pedersen.

- Etterhvert erkjent de to at de hadde vært i området, sier kriminalsjefen.

I dag vil de bli fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand.

- Av hensyn til den videre etterforskning vil vi be om at forhandlingene går lukkede dører. Vi kommer til til å begjære de to fengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud, sier Arne Pedersen.

Ikke rusmiljøet

Politiet trodde lenge at løsningen på drapsgåten lå i det hardt belastede rusmiljøet, som har tilhold i Baneheia.

Ingen av de to siktede har hatt tilknytning til dette miljøet.

Politiets etterforskning har derimot slått fast at de to ofte brukte friluftsområdet Baneheia til trening og jogging.

De to er siktet for overlagt drap, voldtekt og for å ha forsøkt å skjule en forbrytelse. Strafferammen er 21 år.

I løpet av kort tid vil begge, etter det Dagbladet erfarer, gjennomgå en såkalt judisiell observasjon. Slik at det blir fastslått om de er strafferettslig tilregnelige.