ÅSTED: Voldtektene skal ha skjedd i en leilighet mannen disponerer i Oslo. Foto: Torbjørn Berg
ÅSTED: Voldtektene skal ha skjedd i en leilighet mannen disponerer i Oslo. Foto: Torbjørn BergVis mer

- Voldtok og mishandlet kvinne i tre dager i Oslo-leilighet

Amerikaner i musikkbransjen pågrepet i Oslo på torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann bosatt i Oslo ble sist lørdag besluttet varetektsfengslet etter at han to dager tidligere ble pågrepet og siktet for voldtekt.

Det skjedde etter at politiet natt til torsdag 4. april tok hånd om en kvinne skal ha blitt utsatt for overgrep og mishandling i mannens leilighet i en lengre periode.

Kvinnen, som er svensk statsborger, har forklart at hun følte seg tvunget til å bli i leiligheten i tre dager. Siktede skal ha holdt henne tilbake både fysisk og psykisk.

- Mannen er siktet for voldtekt i en alvorlig sak. Vi ønsker ikke å si mer enn det per i dag, siden faren for bevisforspillelse er en del av fengslingsgrunnlaget. Vi skal gjennomføre flere vitneavhør, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Mannen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

- Utviklet seg til vold
Ifølge politiet hadde mannen og kvinnen et kjæresteforhold. Etter å ha kommet på besøk til leiligheten i Oslo og først hatt frivillig sex, skal mannen ha blitt voldelig i den seksuelle omgangen.

Da hun torsdag morgen ble kjørt til voldtektsmottaket, hadde kvinnen synlige, fysiske skader. Mannen hadde selv skader på hendene som knyttes til forbrytelsen, noe som lørdag ble dokumentert i retten.

- Det ble et besøk som har medført store skader for henne. Dette er en svært grov og alvorlig sak, sier kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Hun bekrefter at det var kvinnen selv som klarte å kontakte politiet etter at hun kom seg ut av huset.

- Fornærmede er svært preget etter hendelsene og er fortsatt i en sjokktilstand. Etter min oppfatning er det åpenbart at hennes forklaring som stemmer overens med virkeligheten, sier Rjukan.

Fra USA Den voldtektssiktede mannen har i flere år jobbet i musikkbransjen i Norge og utlandet, og har bidratt i prosjektene til noen av Norges mest kjente artister.

Siktede er amerikansk statsborger, og politet fryktet derfor at han skulle flykte til USA om han ble løslatt. USA har ikke forpliktet seg til å utlevere egne borgere.

«Dersom siktede har begått de svært alvorlige handlinger han er siktet for, noe retten slik saken per nå er opplyst mener det foreligger skjellig grunn til, er det etter rettens syn mer enn grunn til å frykte for at siktede vil unndra seg videre strafforfølgning. Siktelsen gjelder forbrytelse med en minstestraff på tre års fengsel», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

Fengslet i to uker Siden politiet ennå holder sentrale opplysninger i saken hemmelig for mannen, mente Oslo tingrett det foreløpig er nok med to uker varetektsfengsling for at etterforskerne skal konfrontere siktede med bevisene.

Mannen var svært medtatt da han i helga ble framstilt for retten, og det er ventet at han vil få psykiatrisk oppfølging i fengselet.

- Han erkjenner ikke straffskyld. Men jeg har foreløpig bare hatt en kort samtale med min klient og vil derfor vente med å kommentere saken ytterligere, sier mannens forsvarer, advokat Thor Gardarsson, til Dagbladet.

RANSAKET: Politiet gjennomførte i forrige uke omfattende undersøkelser i leiligheten. Foto: Torbjørn Berg
RANSAKET: Politiet gjennomførte i forrige uke omfattende undersøkelser i leiligheten. Foto: Torbjørn Berg Vis mer