Voldtok småjente - går fri

En 21-åring, som på starten av 2000-tallet voldtok ei småjente på Romerike, får saken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker bestemt. Avgjørelsen betyr at mannen blir frikjent.

Bakgrunnen er at det under etterforskingen av en ny pedofilisak mot mannen ble avdekket at han var psykisk utviklingshemmet i en slik grad at han ikke er strafferettslig tilregnelig.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har etter en nærmere vurdering uttalt at han anser vilkårene for at gjenopptakelse foreligger.

Tyveri

Det var våren 2003 at 21-åringen ble dømt til fengsel i to år og en måned for voldtekt og seksuell omgang med ei jente under 14 år. Han ble samtidig dømt for pedofiliovergrep mot barn under 16 år. Han måtte også betale oppreisning til jentene.

I 2004 ble det på nytt tatt ut tiltale mot 21-åringen for pedofili. Denne gangen skulle han ha forbrutt seg mot barn under både 16 og 14 år, og begått et grovt tyveri.

Under etterforskingen av denne saken besluttet Nedre Romerike tingrett å oppnevne rettspsykiatriske sakkyndige, for å foreta en judisiell observasjon av 21-åringen.

Formalitet

De to rettspsykiaterne konkluderte med at 21-åringen var psykisk utviklingshemmet i den grad at han ikke kunne straffes etter loven, og påtalemyndigheten trakk pedofilitiltalen.

I februar i fjor begjærte 21-åringen gjenopptakelse av saken hvor han ble dømt i 2003.

En enstemmig kommisjon har gått inn for gjenopptagelse.

Dette betyr at en frifinnende dom er en ren formalitet.