Voldtok stum og lam kvinne

En mann i 20-åra er dømt til to år og tre måneders ubetinget fengsel for å ha voldtatt en multihandikappet, forsvarsløs kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Voldtekten skjedde i hennes omsorgsbolig i Lunner kommune i Oppland.

Den dømte hadde få måneder før overgrepet jobbet med å pleie den psykisk utviklingshemmede kvinnen, som er i 30-åra.

Natt til 5. august i fjor syklet han ned til omsorgsboligen, brøt seg inn, og voldtok kvinnen. I dommen fra Hadeland og Land tingrett beskrives offerets handikap: «... hun er psykisk utviklingshemmet og har ingen egen bevegelsesfunksjon. (...) Hennes fysiske handikap er så sterkt at hun ikke kan forsvare seg mot noen ytre farer. Hun har ikke utviklet språk.»

Pleiere slo alarm

Mannen har erkjent at han voldtok kvinnen. Han ble avslørt av genetisk materiale.

Det var kvinnens pleiere som slo alarm til politiet da de merket at noen hadde vært i leiligheten morgenen etter. Den dømte ble, som andre ansatte, rutinemessig kalt inn til avhør. Han nektet all kjennskap til saken, men avga blodprøve. Blodprøven knyttet ham til voldtekten.

Mannen ble pågrepet i slutten av oktober.

Brøt tillit

Tingretten dømte mannen til to år og tre måneders ubetinget fengsel for å ha voldtatt en person som ikke var i stand til å gjøre motstand. Retten finner flere straffeskjerpende momenter:

- Tiltalte hadde fornærmedes tillit, og brøt denne. Retten ser det også som straffeskjerpende at han gjennomførte samleie uten prevensjon. Det foreligger en reell fare for at overgrepet er en ytterligere belastning for henne som allerede er sterkt hemmet.

Kvinnen er tilkjent en oppreisning på 60000 kroner. Gjerningsmannen er fradømt retten til å jobbe med psykisk utviklingshemmede i fem år.

ÅSTEDET: Voldtekten skjedde i denne omsorgsboligen i Lunner kommune i Oppland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer