Volkswagen må betale 36 milliarder kroner i bøter etter utslippsjukset. Tar også ut tiltale mot seks bil-topper

Det opplyser det amerikanske justisdepartementet. 

UTSLIPPSKANDALE FÅR ETTERSPILL: Til sammen 11 millioner Volkswagen-biler skal ha vært utstyrt med programvare som gjør at bilene slapp ut mindre avgasser ved testing enn i reell bruk. 
UTSLIPPSKANDALE FÅR ETTERSPILL: Til sammen 11 millioner Volkswagen-biler skal ha vært utstyrt med programvare som gjør at bilene slapp ut mindre avgasser ved testing enn i reell bruk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Volkswagen har gått med på å betale 4,3 milliarder dollar, om lag 36 milliarder kroner, i bøter utslippsskandalen, opplyser justisdepartementet i USA.

Volkswagen har erkjent straffskyld i saken som er reist mot selskapet i USA. Straffen er den største som en bilprodusent har fått i USA noen gang.

I tillegg till å måtte betale 36 milliarder kroner i bøter, kunne justisminister Loretta Lynch også annonsere at seks tidligere Volkswagen-sjefer nå tiltales for utslippsjukset.

- De hadde stillinger i Volkswagen med betydelig ansvar, inkludert kontrolloppgaver, sa Lynch.

Mandag arresterte FBI Volkswagen-toppen Oliver Schmidt, mistenkt for bedrageri etter utslippsskandalen i 2015, skriver The New York Times.

- De vil tiltales for en rekke lovbrudd, blant annet for å ha forsøkt å svindle USA, sa Lynch.

Bloomberg skriver at bilprodusenten la fram detaljer om forliket tirsdag.

- Dette er gode nyheter. Det viktigste er at Volkswagen har kommet til en avtale som tillater selskapet å komme seg videre herfra. Det er en stor lettelse at dette ikke blir dratt med videre inn i den nye amerikanske administrasjonen, sier Arndt Ellinghorst ved Global Automotive Research i Evercore ISI til Bloomberg.

(Dagbladet/NTB)