GÅR AV Volkswagen-sjef Martin Winterkorn går av etter skandalen som har utspilt seg de siste dagene. Foto: Johannes Eisele / Reuters
GÅR AV Volkswagen-sjef Martin Winterkorn går av etter skandalen som har utspilt seg de siste dagene. Foto: Johannes Eisele / ReutersVis mer

Volkswagen-sjefen går av

- Jeg trer til side for å gi rom for en ny start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volkswagen-sjef Martin Winterkorn (68) varsler at han går av fra stillingen som konsernsjef i etterkant av dieselskandalen, melder CNBC.

Det har de siste dagene haglet med spekulasjoner om Winterkorns framtid i selskapet, etter at det fredag kom en melding fra den amerikanske miljøvernetaten (EPA) om at den tyske bilprodusenten Volkswagen er under etterforskning for juks med bilenes utslipp.

Tirsdag innrømmet bilprodusenten at de har installert det de omtaler som et «jukseprogram» som gjør at bilen leverer lavere utslipp under tester, men ikke under vanlig bruk.

LES OGSÅ: Disse to avslørte en av bilhistoriens største skandaler ved en tilfeldighet

Winterkorn sa lørdag at selskapet «vil gjøre alt de kan for å gjenvinne tilliten til forbrukerne», og lovet full granskning. Aksjekursen har likevel fortsatt å stupe, og i løpet av helga har VW-konsernets verdi falt med over 35 prosent.

- Må starte på nytt Onsdag møttes de seks medlemmene av forretningsutvalget i Volkswagen-styret, og da møtet var over ble det klart at Winterkorns dager som toppsjef var talte, melder NTB.

- Volkswagen må starte på nytt, også når det gjelder personell. Jeg trer nå til side for å gjøre rom for en slik ny start, heter det i en kunngjøring fra Winterkorn.

- Jeg er bestyrtet over det som har skjedd de siste dagene. Framfor alt kan jeg ikke forstå hvordan feil i et slikt omfang har vært mulig i Colkswagen-konsernet, sier han videre.

Konsernsjefen sier han ikke kjente til jukset, men at han likevel tar på seg det hele og fulle ansvaret for skandalen.

- Jeg gjør det i selskapets interesse, selv om jeg ikke kjente til disse feilaktighetene.

Åpner etterforskning Tidligere onsdag ble det også klart at den tyske påtalemyndigheten har åpnet etterforskning av Europas størst bilprodusent etter avsløringene om juks med utslippsmålinger.

Norges Automobil-Forbund (NAF) sendte tidligere denne uken et brev til den norske importøren av Volkswagen, Harald A. Møller AS. Der de ba selskapet om å selv undersøke om det kan ha blitt gjennomført tilsvarende juks med norske Volkswagen-biler.

• LES OGSÅ: Slik kan Volkswagen-skandalen ramme deg

Informasjonssjef Anita Svanes hos den norske importøren, sa til dinside.no at de nå jobber intenst med å kartlegge hvor mange biler det kan være snakk om i Norge, og hva som eventuelt skal gjøres med disse.
- Det er veldig alvorlig om en bilprodusent jukser på denne måten. Det gir et resultat som villeder miljøbevisste forbrukere, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.