Volkswagen-toppsjefen etterforskes, og Audi sier over 2 millioner biler er omfattet av utslippsjuks

Disse modellene er berørt.

OGSÅ INVOLVERT: Audi bekrefter mandag at flere enn 2 millioner av deres kjøretøy på verdensbasis er utstyrt med programvaren som morselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester i USA. Foto: AFP / Scanpix
OGSÅ INVOLVERT: Audi bekrefter mandag at flere enn 2 millioner av deres kjøretøy på verdensbasis er utstyrt med programvaren som morselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester i USA. Foto: AFP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audi sier 2,1 millioner kjøretøy på verdensbasis er utstyrt med programvaren som morselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester i USA, melder NTB.

Samtidig bekrefter tysk påtalemyndighet at har iverksatt etterforskning av den avgåtte Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn i forbindelse med utslippsjukset.

I Vest-Europa er 1,42 millioner av Audis biler med såkalte EU5-motorer berørt, av dem 577.000 i Tyskland. Nesten 13.000 biler i USA er utstyrt med programvaren, opplyser en talsmann for Audi mandag.

Blant Audi-modellene som er berørt er A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 og Q5, melder talsmannen ifølge NTB.

Kornsernsjefen gikk av Før helgen ble det kjent at Volkswagen har satt inn et program i flere av sine firesylindrede dieselmodeller i USA, som sørger for å redusere utslippet av NOx i de øyeblikk hvor bilene blir målt på utslipp.

Til å begynne med var det snakk om 482.000 biler, men tirsdag forrige uke gikk VW ut og informerte om at så mange som 11 millioner biler verden over har denne programvaren installert.

Etter flere dager med spekulasjoner ble det onsdag klart at Volkswagen-sjef Martin Winterkorn (68) går av fra stillingen som konsernsjef i etterkant av dieselskandalen,

Aksjene stuper fortsatt I dag bekrefter altså Volkswagens datterselskap, Audi, at også deres biler er en del av skandalen.

20. september innrømmet Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn (t.v.) at han var gjort kjent med utslippsjukset. Fire dager senere trakk han seg fra stillingen. Her er han avbildet sammen med sin etterfølger, tidligere Porsche-sjef Matthias Mueller. Foto: Scanpix
20. september innrømmet Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn (t.v.) at han var gjort kjent med utslippsjukset. Fire dager senere trakk han seg fra stillingen. Her er han avbildet sammen med sin etterfølger, tidligere Porsche-sjef Matthias Mueller. Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig har Volkswagens aksjer fortsett å falle. I løpet av formiddagshandelen i Frankfurt mandag falt aksjen med over 6 prosent. Etter et voldsomt børsfall steg VW-aksjen før helgen, men mandag pekte pilene igjen nedover.

Aksjen ble mandag formiddag omsatt for 100,20 euro, et fall på 6,6 prosent. Selskapet har fått installert programvare som pynter på utslippene av helseskadelige stoffer når dieselbiler testes, melder NTB.

Aksjefallet har vært dårlig nytt for det norske Oljefondet som hadde aksjer for 11 milliarder kroner i selskapet, før det smalt.

Den tyske bilgagenten har også suspendert forsknings- og utviklingssjefene i VW, samt i Audi og Porsche, melder nyhetsbyrået Reuters.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram