- Volkswagen vil tilby dieselbil-eiere penger i hånda

Mens selskapets ledelse er livredd for å reise til USA.

TRYGGEST PÅ HJEMMEBANE: Volkswagen-sjef Matthias Müller på rundtur i selskapets fabrikk i Wolfsburg. Der er han trygg - men USA meldes han å holde seg langt unna. Foto: DPA / NTB scanpix
TRYGGEST PÅ HJEMMEBANE: Volkswagen-sjef Matthias Müller på rundtur i selskapets fabrikk i Wolfsburg. Der er han trygg - men USA meldes han å holde seg langt unna. Foto: DPA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Volkswagen-sjefene er redde for å reise til USA - og selskapets nye toppsjef Matthias Müller skal sågar ha droppet en planlagt USA-tur i slutten av november.

Samtidig hevdes selskapet å vurdere å betale sine bedratte kunder økonomisk kompensasjon.

Hva de er redde for?

Lederne i det som var et av Europas mest respekterte industrikonsern frykter politiet, ifølge den respekterte tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

Fratatt passet Minst en Volkswagen-ansatt skal, på et USA-besøk, ha fått passet sitt konfiskert av amerikansk politi. Det har, ifølge avisa, sendt sjokkbølger oppover i organisasjonen og ført til at ledelsen nå velger å holde seg unna USA. Det til tross for at selskapet er under etterforskning nettopp i USA, og risikerer en økonomisk baksmell på opptil 18 milliarder i landet.

Det var også i USA at dieselskandalen først ble rullet opp, da observante forskere ved West Virginia-universitetet funnet ut at dieselbiler fra Volkswagen kunne slippe ut opptil 40 ganger så store mengder nitrogenoksid som loven tillater.

Selv om Süddeutsche Zeitung oppgir å ha kildebelagt sine påstander med samtaler med flere Volkswagen-ansatte, sier selskapet i en offisiell kommentar at «Volkswagen-ansatte reiser fortsatt til USA. Alt annet er spekulasjoner.»

Likefullt skal altså Matthias Müller ha droppet en planlagt USA-tur i slutten av november. En kilde i konsernledelsen sier ifølge Reuters:

- Vi trenger juridisk trygghet før han kan reise til USA.

- Tilbyr penger Samtidig hevdes det at Volkswagen-eiere kan vente seg økonomisk kompensasjon fra selskapet. Et bilnettsted hevder nå at eiere av Volkswagen-dieselbiler kan bli tilbudt opptil 1250 dollar i kompensasjon fra bilfabrikanten.

Ifølge New York Times sier Volkswagen-kilder at selskapet vil komme med en uttalelse på mandag - men at de foreløpig ikke ønsker å bekrefte eller avkrefte påstandene fra bilnettsiden Truth About Cars.

Ved å søke på registreringsnummeret sitt hos Volkswagen skal bileiere fra og med mandag kunne finne ut hvorvidt de har rett på penger.

Ferdig i 2016 Det var i september det ble kjent at opptil 11 millioner biler var utstyrt med programvare som skjulte de reelle utslippene på visse dieselmodeller.

Programvaren fungerer slik at den «kan oppdage om et kjøretøy testes i et laboratorium eller kjører på veien», og at utslippene er høyere når kjøretøyet ikke testes, ifølge NTB. Volkswagen har lagt seg flate, og opplyser at lureprogramvaren skal fjernes og at motorene på de berørte bilmodellene skal repareres.

Arbeidet vil starte i januar, og alle kjøretøyene skal være i orden ved utgangen av 2016, har konsernsjef Müller gjort det klart.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram