Vollebæk: - Uakseptabel utvisning

Jugoslavia utviste i kveld lederen for OSSE-observatørene, William Walker. - Fullstendig uakseptabelt, sier Norges utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette kan sette hele OSSE-misjonen i fare. President Slobodan Milosevic har på denne måten utfordret hele verdenssamfunnet på en måte som kan føre til en alvorlig opptrapping av situasjonen i Kosovo, og dette kan ødelegge sjansene for å få i stand en fredelig dialog, sier Vollebæk.

Vollebæk fikk som formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa sent i ettermiddag et brev fra Jugoslavias utenriksminister Zivan Jovanovic der han gjør det klart at Walker erklæres persona non grata og at han må forlate jugoslavisk territorium innen 48 timer.

Vollebæk drøftet mulige reaksjoner blant annet med sine utenriksministerkolleger i USA, Russland og Tyskland mandag kveld.

- Det vil være naturlig å drøfte saken også med OSSEs troika, som møtes i Wien på onsdag, sa Vollebæk, som derfor trodde noen reaksjon ikke ville komme før da.

(NTB(