Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæk fant ingen israelsk kollega

JERUSALEM (NTB): Utenriksminister Knut Vollebæk skulle i dag ha møtt sin israelske kollega i Jerusalem. Men Israel hadde ingen utenriksminister da Vollebæk dukket opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at David Levy gikk av som utenriksminister søndag, har statsminister Benjamin Netanyahu foreløpig overtatt hans funksjoner. Men det førte ikke til noe møte med Vollebæk i dag.

David Levy har i lang tid stått i opposisjon til sin sjef, statsminister Netanyahu. De to har vært uenige om flere ting, og det var ikke først og fremst fredsprosessen i Midtøsten som skilte de to Likud-lederne.

Etter en lang rekke trusler om å tre ut av regjeringen, fikk Levy til slutt «ja takk» på sin avskjedssøknad til Netanyahu. Det skjedde hovedsakelig fordi Levy var uenig med sin statsminister om hvor mye penger de israelske skattebetalerne skal putte inn i sosialbudsjettet.

Levy og Netanyahu har også vært uenige om hvordan Israel skal forholde seg til Oslo-avtalen.

Balansekunster

Den avtroppede utenriksministeren har sagt at Israel må forholde seg til tidsrammene som ble fastsatt i den opprinnelige Oslo-avtalen.

Netanyahu, som sliter med et minst mulig flertall på 61 av de 120 representantene i den israelske nasjonalforsamlingen, måtte til slutt hoppe ned fra sin politiske balansestrikk og velge mellom Levy og de små nasjonalistiske partiene han er helt avhengig av.

Disse politiske alliansepartnerne vil ikke gi fra seg noe av Vestbredden, oppgi jødiske bosetninger eller høre snakk om at Jerusalem skal gjøres til gjenstand for forhandlinger med palestinerne.

Mer enn fem år etter at Oslo-avtalen ble undertegnet utenfor Det hvite hus får hundretusenvis av palestinere på Vestbredden fortsatt bare lov til å bestemme over seg selv i tre prosent av territoriet.

I MØTER: </B>Utenriksminister Knut Vollebæk møtte i dag USAs spesialutsending Dennis Ross (t.h.) i Jerusalem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!