Vollebæk får kritikk for sanksjonsforslag

Utenriksminister Knut Vollebæk får kritikk fra både Arbeiderpartiet og Høyre for sitt initiativ for å endre sanksjonene mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Leder av utenrikskomiteen, Haakon Blankenborg (Ap), mener tidspunktet er dårlig valgt, og at regjeringen må klargjøre at presset mot Saddam Hussein ikke må lettes.

Det var i Dagbladet i går at utenriksminister Knut Vollebæk varslet at Norge vil ta inititiativ i FN for å endre sanksjonene mot Irak.

Utenriksministeren er bekymret for at uskyldige irakiske barn og andre som er avhengig av medisinsk utstyr, rammes av sanksjonene.

Haakon Blankenborg sier til Dagbladet at han er enig i intensjonen til Vollebæk. Men at utspillet om å endre sanksjonene nå kan misforstås.

- Presset mot Saddam Hussein må opprettholdes. Han har ikke gjort noen ting for å rydde opp i spørsmålet om masseødeleggelsesvåpen, sier Blankenborg.

Høyre-leder Jan Petersen mener også at utenriksministeren har opptrådt uheldig med sitt utspill.

- Nå er dagsorden en annen. Jeg er redd Vollebæk signaliserer at presset mot Saddam må lettes. Nå må vi bli kvitt de masseødeleggelsesvåpnene Saddam utvikler, hvis ikke vil langt flere liv gå tapt, sier Petersen.

SVs utenrikspolitiske talsmann, Erik Solheim, mener det er positivt at Vollebæk nå tar initiativ til å endre sanksjonene.

- Sanksjonene har plaget livet av det irakiske folk uten å true Saddam. Vi har med et avskyelig og kriminelt regime som ikke er avhengig av folkeopinionen, mest sannsynlig blir Saddam styrket, sier Solheim.

- Denne konflikten er full av hykleri. USA og andre vestlige land er egentlig interessert i at Saddam skal sitte. De vil ha en svak Saddam som er akkurat så sterk at han klarer å holde Irak samlet, men så svekket at han ikke truer andre, sier Solheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer