Vollebæk får støtte til Irak-aksjon

FNs sikkerhetsråd trenger ikke gjøre et nytt vedtak om militær aksjon mot Irak. Det mener alle partiene på Stortinget, bortsett fra SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet stiller seg positive til regjeringens ønske om at Norge skal bidra i militære aksjoner mot Irak, innenfor rammen av resolusjoner Sikkerhetsrådet har fattet.

- Jeg har inntrykk av at det er hjemmel i eksisterende vedtak for å bruke militære midler, sier leder av utenrikskomiteen, Haakon Blankenborg (Ap), til NTB.

Blankenborg vil ikke utelukke militære aksjoner i FNs regi og mener det må vurderes hvordan Norge kan bidra.

- Muligheten for militære aksjoner må ligge i bunnen for å holde presset på Irak. Jeg synes ikke det er nødvendig å vedta en ny resolusjon, sier nestleder i komiteen, Høyres leder Jan Petersen, til NTB.

- Den nåværende resolusjonen fra sikkerhetsrådet er tilstrekkelig grunnlag for at Norge deltar i en militær operasjon i regi av FN, sier parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti Einar Steensnæs, til NTB.

Får fly

Det synes dermed klart at utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) får flertallet med seg når han torsdag trolig ber om støtte til å sende militært utstyr til Irak. Vollebæk skal da orientere den utvidede utenrikskomiteen om situasjonen, muligheten for en militær aksjon mot Irak og hva Norge ønsker å bidra med.

Ingen partier vil på forhånd si at de vil støtte Vollebæks forslag, men sympatien ligger solid i bunnen foran møtet med utenriksministeren.

Partienes representanter understreker at alle diplomatiske kanaler og muligheter fremdeles må brukes for om mulig å finne en fredelig løsning.

SV uenig

Sosialistisk Venstreparti går imot norsk deltagelse i en militær aksjon mot Irak uten at FNs sikkerhetsråd har fattet et nytt vedtak om det.

- Vi vil gå imot norsk støtte uten at Sikkerhetsrådet har fattet et nytt vedtak, sier medlem av utenrikskomiteen Erik Solheim (SV).

Han mener det er USA og ikke FN som nå presser Irak. Solheim viser til at Iraks naboland ikke støtter en militær aksjon, og at flere av landene i Sikkerhetsrådet er imot et angrep.

- USA kan ikke opptre som verdenspoliti alene. Internasjonal orden kan bare skapes av FN, sier Solheim.

- Bare i FV-regi

Det er likevel ikke full enighet om forholdet mellom USA og FN når det gjelder et angrep på Irak. KrFs parlamentariske leder Einar Stensnæs mener Norge bare bør støtte et amerikansk angrep på USA dersom det skjer i FN-regi.

Høyres leder Jan Petersen uttrykte i dag sterk uenighet når det gjelder dette. han mener Norge bør gi full støtte til USA selv om de skulle gå til angrep på egenhånd. Det samme har FrPs Carl I. Hagen gitt uttrykk for.