Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæk fikk ikke snakke med Tsjernomyrdin

Utenriksminister Knut Vollebæk forsøkte i helgen å nå den russiske spesialutsendingen for Kosovo, Viktor Tsjernomyrdin, på telefonen - men forgjeves.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde kontakt med Moskva, men fikk senere vite at Tsjernomyrdin var for opptatt til å snakke med meg. Jeg trodde først at det lå politiske motiver bak denne avvisningen, men fikk senere forsikringer fra amerikansk hold om at det ikke var tilfelle, sa Vollebæk søndag.

Vollebæk har som formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vært interessert i å høre Tsjernomyrdins vurderinger ut fra samtalen med Jugoslavias president Slobodan Milosevic tidligere i uken.

Etter beroligende ord fra USAs viseutenriksminister Strobe Talbott om at russerne ikke hadde noen politiske innvendinger mot a snakke med OSSE-formannen, var det i stedet president Bill Clinton som kom gjennom og fikk sin gode venn Boris Jeltsin i tale.

- Jeg er blitt lovet en orientering om samtalen mellom Clinton og Jeltsin, sa Vollebæk, som forlot Washington-toppmøtet i dag for å reise tilbake til Oslo sammen med den øvrige norske delegasjonen.

Clinton-Jeltsin

Clinton snakket i en time med Jeltsin og roste den russiske lederen for hans personlige innsats for å finne løsninger på Kosovo-krisen. Etter Tsjernomyrdins besøk i Beograd gikk det en tid rykter om at Milosevic var på glid og at russerne hadde fått til en form for avtale med den jugoslaviske lederen.

Clinton benyttet anledningen i dag til å gjenta NATOs krav, som Milosevic må innfri før flybombingen innstilles. De viktigste kravene er at Milosevic må trekke alle militære styrker ut av Kosovo og la flyktningene få anledning til å vende hjem.

Etter at det nå er klart at Tsjernomyrdins forsøk på å få Milosevic til å vise imøtekommenhet ikke har slått til, og at hans samtaler i Beograd var helt resultatløse, finner NATO ingen grunn til å innstille bombetoktene.

Tvert om, de vil bli intensivert og stadig nye mål vil bli rammet. Her står alliansen helt samlet, og samtidig vil de økonomiske sanksjonene overfor Jugoslavia bli skjerpet.

Gjenoppbygging

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og Vollebæk la ved avslutningen av toppmøtet stor vekt på det arbeidet som nå er i gang for gjenoppbygging av Jugoslavia, når krigen en gang er over.

- Det er viktig å få fram overfor serberne at det ikke er befolkningen NATO er ute etter, men landets leder. NATO er ikke i krig med det serbiske folk, sa Vollebæk, og la vekt på at de økonomiske hjelpetiltak som nå planlegges ikke bare skal gå til Jugoslavias naboland, men også til serberne, sa Vollebæk.

Han har som OSSE-formann en viktig oppgave i å samordne den store krisepakken som en rekke organisasjoner stiller seg bak. Vollebæk har under oppholdet i Washington hatt samtaler med Verdensbankens sjef Jim Wolfensohn, etter som Verdensbanken blir en viktig brikke i den økonomiske gjenoppbyggingen.

- Men mye av dette arbeidet vil europeerne bære, og EU vil innta en ledende rolle i gjenoppbyggingen. Norge bidrar og vil fortsatt bidra med hjelp, men det er for tidlig å antyde i hvilken størrelsesorden, sa Vollebæk

(NTB)