Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæk: Håper Primakvos avgang ikke svekker fredsarbeidet

Utenriksminister Knut Vollebæk håper ikke at Jevgenij Primakovs avgang som russisk statsminister vil svekke russernes rolle i arbeidet med å få til en fredsløsning i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stortingets spørretime onsdag fikk Vollebæk spørsmål både om den fatale NATO-bombingen av Kinas ambassade, og om betydningen av det russiske statsministerskiftet.

Vollebæk legger vekt på at Primakovs avgang ikke innebærer noe brudd på konstitusjonen i Russland, og regner med at Russland fortsatt vil være aktivt engasjert i fredsarbeidet. Til pressen etterpå sa han at store innenrikspolitiske problemer kan lamme utenrikspolitikken, og at han håper spesialutsending Viktor Tsjernomyrdins rolle ikke berøres.

Kina-ambassade

SVs Erik Solheim karakteriserte bombingen av den kinesiske ambassaden som en tabbe av «astronomiske dimensjoner», og spurte om Norge vil gå inn for at NATO betaler skaden og for at de ansvarlige skal få sparken.

Vollebæk synes det er naturlig at NATO må betale for skaden ved ambassaden, men ikke at Norge skal bestemme hvem som skal få sparken. Han sa imidlertid at Norge har tatt opp denne saken i NATO, og viste blant annet til et møte som ble holdt tirsdag.

- Vi har fått forsikringer fra NATOs øverstkommanderende i Europa om at han skal se på rutinene for å unngå dette i framtiden, sa Vollebæk.

NATO-styrker

Vollebæk slo fast at det må være et sterkt NATO-nærvær i Kosovo etter en eventuell fredsslutning, etter å ha blitt kritisert av Jan Petersen for å være for uklar på dette punktet. Utenriksministeren sa at det fortsatt er uavklart hvilke land som skal delta.

- Jeg tror også Russland er innforstått med at det trengs et militært nærvær i Kosovo for å gjennomføre en fredsplan. Fra NATOs side vil man insistere på at USA deltar, men dette vil nok sitte noe lenger inne i Beograd. Man kan se for seg USA-styrker i Albania og Makedonia som støttestyrker, sa Vollebæk.

(NTB)