Vollebæk i Groznyj mens kampene raser

VLADIKAVKAZ (Dagbladet): Utenriksminister Knut Vollebæk er nå på vei tilbake til Norge etter et dramatisk besøk i utkanten av Tsjetsjenias krigsherjede hovedstad Groznyj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske delegasjonen ble øyenvitner til kolonner av utslitte og forkommene flyktninger som desperat forsøkte å komme seg i sikkerhet fra kampene som nå raser inne i byen. Flyktningene kom til fots ut av Groznyj. Mange av dem dro håndkjerrer etter seg, forteller Dagbladets Morten Strand, som har fulgt Vollebæk på rundreisen.

- I den andre retningen kjørte nye russiske panservogner inn i Groznyj. De unge russiske soldatene var vettskremte i kjøretøyer som blir reine likkistene for tsjetsjenske panserbrytende raketter. Det gjorde et sterkt inntrykk på utenriksministeren å se de menneskelig lidelsene, sier Morten Strand.

115 russiske soldater ble massakrert av tsjetsjenske opprørsoldater i hovedstaden Groznyj i går kveld. Vollebæk beklaget massakren. Den er ikke heldig for hans og OSSEs arbeid. Gårsdagens massakre bekreftes av de internasjonale nyhetsbyråene Reuter og AP, mens russiske myndigheter nekter for at den har funnet sted.

Norges utenriksminster og leder i OSSE, Knut Vollebæk, var i Tsjetsjenia i dag og han kommenterte opplysningene om massakren til Dagbladet :på nettet i morges.

- Massakren er tragisk. Det viser behovene for en politisk løsning. Vi ser at kampene kan fortsette lengre en russerne har trodd. Vi står overfor en muligens lang krig med mange falne.

Diplomatisk krise

Drapene på de 115 russiske soldatene kommer på et svært ugunstig tidspunkt for Vollebæk og hans bestrebelser på å skape en politisk dialog mellom partene i konflikten.

Massakeren kommer også på et svært ugunstig tidspunkt for statsminister Vladimir Putin, bare tre dager før parlamentsvalget i Russland søndag.

Levende likkister

Russiske medier meldte i dag tidlig om massakren. De brakte derimot ingen uavhengige bekreftelser av den, mediene siterte kun de internasjonale telegrambyråene.

Det var en tankkolonne som kjørte inn i et bakholdsangrep. Opptil 2000 tjetsjenske opprørssoldater deltok i angrepet. Russerne, i sine pansrede kjøretøyer, var sjanseløse. Tsjetsjenerne har anti-tankskyts, og de pansrede kjøretøyene ble likkister for de russiske soldatene.

En journalist fra nyhetsbyrået AP besøkte slagmarken kort tid etter angrepet. Han talte minst 115 lik. Tjetsjenske opprørsoldater hevder at så mange som 220 russere ble drept i bakholdsangrepet

Statsminister Putin har tidligere lovet det russiske folk at slike massakere ikke skal forekomme i denne krigen. Gårsdagen slag var en gjentagelse av tsjetsjenernes strategi i krigen fra 1994 til 1996.

Tsjetsjenernes spesialitet er blitt å gå til giftige overraskelsesangrep, for så å trekke seg raskt tilbake.

For to års siden måtte russerne gi opp Tsjetsjenia og trekke seg tilbake fordi opinionen i Russland reagerte meget sterkt mot store russiske tapene av soldatliv.

Ønsker toppmøte

Representanter for russiske myndigheter latterliggjør utenriksminister Knut Vollebæks ønske om å møte den tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov. Det var i et intervju på TV-stasjonen ORT i går kveld at sikkerhetsminister Sergej Sjogiu kom med sine lite diplomatiske bemerkninger.

Han sa han hadde snakket med statsminister Vladimir Putin, og foreslått at i stedet for at Vollebæk skulle komme til Tsjetsjenia, kunne Putin ringe Vollebæk og invitere ham til Kosovo for å se på menneskerettighetsbruddene der.

Det var Aslan Maskhadov som tirsdag kveld sa at han ville møte Sjogiu hvis Vollebæk ble med på møtet. Maskhadov skal være interessert i omfattende kompromisser for å stanse krigshandlingene. Hvis Vollebæk får møte Maskhadov, er OSSE med i en politisk prosess i Tsjetsjenia, noe russerne på ingen måte vil ha noe av.

Til Tsjetsjenia

- Vi trenger ingen mekling. Dette er et internt russisk anliggende, sa viseutenriksminister Aleksandr Avdejev, som ledsager Vollebæk i Kaukasus.

Russiske myndigheter avviser kategorisk at OSSE kan spille noen politisk rolle i forbindelse med konflikten.

- Det er nødvendig å finne en politisk løsning. Jeg tror at OSSE kunne spille en viktig rolle, men fram til nå har ikke russerne sett det slik, sa Vollebæk da han i går kom til Ingusjetia.