Vollebæk kan få møte Maskhadov

Makthatsjakala (DAGBLADET): Utenriksmininster Knut Vollebæk kan få møte den tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov i dag eller i morgen. Hvis det skjer, er det et gjennombrudd for OSSEs ønske om å spille en rolle i en politisk prosess for å fred i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske sikkerhetsministeren Sergej Sjoigu sa seint i går kveld at han ville møte Maskhadov i dag. I natt svarte Maskhadov i følge internasjonale nyhetsbyråer at han ville møte den russiske ministeren på en betingelse: Hvis Vollebæk var med.

Utsetter hjemreisen

UDs pressetalsmann sier til Dagbladet :på nettet at Vollebæk gjerne vil møte Maskhadov og at han er innstilt på å utsette sin hjemreise til Wien og Brüssel for å få dette til. Meldinger om at russiske og tsjetsjenske styrker nå skyter og sloss inne i hovedstaden Groznyj gjør behovet for et utenlandsk initiativ større enn noensinne. Møtet mellom Maskhadov og Sjoigo og eventuelt Vollebæk kommer bare noen dager før det viktige russiske presidenvalget søndag. Dette blir det første møtet mellom tsjetsjenske representanter og russiske ledere siden krigen startet.

Prestisjefyllt

For utenriksminister Knut Vollebæk vil det å bidra til en politisk prosess i Kaukasus være en stor fjær i hatten som formann for organisasjonen for Sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, før han går av fra denne stillingen 1. januar.