Vollebæk kan kleskoden

- Utenriksminister Knut Vollebæk har forstått hva klær betyr når man representerer Norge i inn- og utland. Han har en stil som uttrykker respekt for omgivelsene, sier assisterende direktør Ragnhild Sohlberg i Norsk Hydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 13 år som assisterende direktør i Norsk Hydro, og en av de ytterst få kvinnene i en slik posisjon gjennom mange år, bekrefter hun at klær har betydning når man skal kommunisere.

Spesielt på det forretningsmessige plan er kleskoden viktig både for kvinner og menn.

- Det er ingen hemmelighet at norske menn generelt er litt mindre elegante enn utenlandske menn. Knut Vollebæk er jo et godt eksempel på en velkledd mann. Når det gjelder kvinner handler det om å være velkledd, men ikke for utfordrende. Utringninger og svært korte skjørt gir feil fokus, sier Ragnhild Sohlberg.

Aprilspøk

Selv reagerte hun med vantro da hun leste om eiendomsmeklerkjeden Notar i Bodø som påla kvinnelige ansatte å gå med skjørt.

- Jeg trodde det var en aprilspøk. Et slikt pålegg er vanvittig i 1998. Det er helt uforståelig at styret i Notar bruker tid på slikt, sier Ragnhild Sohlberg.

Hennes mange reiser i India og Afrika har lært henne at det er uhyre viktig å kle seg i forhold til kulturen i landet hun besøker.

Man dekker til armer og har lange skjørt i muslimske land. På lange reiser er stilen noe annerledes.

- Det er blitt helt akseptabelt at man reiser i behagelige klær og joggesko. Dessuten har kvinner mye større frihet enn menn til å ha på seg både elegante og ledige klær i varme land. Bruken av farger er også friere for kvinner enn for menn, sier hun.

- Hvilke feil er det norske menn som oftest gjør når de kler seg galt?

- Jeg kan bare snakke generelt og da handler det om å vise litt stil og klasse. Om å pusse skoene, gre håret, ikke bruke hvite sokker i skoene og passe på at fargene i dress, skjorte og slips harmonerer.

- Hvordan lærer Norsk Hydro opp folk i riktig kleskode?

- Det er ingen som blir fortalt hvordan man skal kle seg. Det ser man selv.