Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæk klar med evakueringsordre

Utenriksminister Knut Vollebæk følger situasjonen i Kosovo-forhandlingene fra minutt til minutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som sjef i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) er det han som er ansvarlig for å få 1307 ubevæpnede observatører ut av Kosovo på kort varsel i tilfelle NATO-bombing.

Løpende

I Bosnia ble FNs mannskaper lenket til serbiske militære innstallasjoner da NATO truet med luftangrep. Det samme skal ikke gjenta seg i Kosovo, og går NATO til bombeaksjoner mot serbiske militære i Kosovo, vil OSSEs ubevæpnede observatører være evakuert - om så med makt.

Ordren om evakuering og en eventuell anmodning om hjelp fra NATOs spesialstyrker i Makedonia, vil komme fra utenriksminister Knut Vollebæk.

- Vi har stående beredskap og har situasjonen under løpende vurdering, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i UD.

OSSEs observatører kan være ute på 48 timer etter at evakueringsordren er gitt. Oppstår det en krisesituasjon, står NATO-soldater klare i Makedonia til å rykke inn i Kosovo for å evakuere observatørene.

I går ble de kanadiske og britiske ambassadene delvis evakuert til Ungarns hovedstad Budapest. Ikke-diplomatisk personell i den amerikanske ambassaden ble også oppfordret til å dra.

Ingen planer

Norge har foreløpig ingen planer om å evakuere norske diplomater i Beograd, men Ingvar Havnen sier UD vurderer situasjonen.

Norge ønsker å opprettholde representasjonen i Beograd selv om NATO skulle bombe. Som OSSE-formann er det viktig at Norge har diplomater i Beograd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media