Vollebæk: Midtøsten-avtale må utsettes

Sistefristen for en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne må utsettes. Det sier utenriksminister Knut Vollebæk, som likevel er forsiktig optimist om fredsavtalens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er ingen grunn til å tro at 4. mai 1999, som tidligere har vært gitt som sluttdato for en endelig fredsavtale, kan holde. Det er helt umulig, sier Vollebæk til NTB.

Han anser det imidlertid som mulig å få til enighet om nye datoer, forutsatt at det nå skjer bevegelse i fredsprosessen. Palestinerne vil ifølge Vollebæk være villige til å utsette datoen om de da har fått sine nye 13 prosent av Vestbredden.

Enighet om nye, klare datoer er imidlertid en forutsetning for at dette skal gå.

- Utsettelse på ubestemt tid vil ikke være mulig, sier Vollebæk.

USA-engasjement

Vollebæk kom lørdag til Bonn i Tyskland etter en flere dager lang rundreise i Midtøsten. Lørdag møtte han Egypts utenriksminis ter Amr Mussa i Kairo.

- Selv om situasjonen er vanskelig, er den ikke håpløs. Det er vilje på begge sider til å gå videre. Prosessen lar seg ikke stoppe fordi USA nå er så sterkt engasjert. Det er en viss grunn til optimisme, sier Vollebæk.

USAs engasjement gjør presset på Israel for å gi fra seg de 13 prosent av territoriet sterkere som Wye-avtalen lovet. Samtidig er USA nå konkret inne for å passe på at palestinerne følger opp løftene når det gjelder sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer