Vollebæk: Midtøsten-avtale må utsettes

Sistefristen for en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne må utsettes. Det sier utenriksminister Knut Vollebæk, som likevel er forsiktig optimist om fredsavtalens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen grunn til å tro at 4. mai 1999, som tidligere har vært gitt som sluttdato for en endelig fredsavtale, kan holde. Det er helt umulig, sier Vollebæk til NTB.

Han anser det imidlertid som mulig å få til enighet om nye datoer, forutsatt at det nå skjer bevegelse i fredsprosessen. Palestinerne vil ifølge Vollebæk være villige til å utsette datoen om de da har fått sine nye 13 prosent av Vestbredden.

Enighet om nye, klare datoer er imidlertid en forutsetning for at dette skal gå.

- Utsettelse på ubestemt tid vil ikke være mulig, sier Vollebæk.

USA-engasjement

Vollebæk kom lørdag til Bonn i Tyskland etter en flere dager lang rundreise i Midtøsten. Lørdag møtte han Egypts utenriksminis ter Amr Mussa i Kairo.

- Selv om situasjonen er vanskelig, er den ikke håpløs. Det er vilje på begge sider til å gå videre. Prosessen lar seg ikke stoppe fordi USA nå er så sterkt engasjert. Det er en viss grunn til optimisme, sier Vollebæk.

USAs engasjement gjør presset på Israel for å gi fra seg de 13 prosent av territoriet sterkere som Wye-avtalen lovet. Samtidig er USA nå konkret inne for å passe på at palestinerne følger opp løftene når det gjelder sikkerhet.

Egypts pessismisme

Etter samtalene med Egypts utenriksminister Mussa lørdag legger Vollebæk ikke skjul på at han møtte en kollega som var noe mer tvilende til hva framtiden vil bringe.

- Egypts utenriksminister er opptatt av at Israel nå må levere, altså innfri løftene, og han var noe mer skeptisk til at dette vil skje enn jeg er. Men også Egypt forventer et sterkt amerikansk engasjement.

Også holdningen til Irak var oppe i samtalene med Mussa.

- Det er en sterk bekymring over situasjonen med Irak. Ikke fordi egypterne har en særlig annen vurdering av Saddam Hussein, men fordi de frykter et angrep vil få konsekvenser for den israelsk-palestinske fredsprosessen, og fordi de frykter stor folkelig uro i flere arabiske land hvis det blir et angrep. Da kan det bli vanskelig for statenes ledere å delta på internasjonale møter og konferanser, sier Vollebæk.

Giverkonferansen for det palestinske området skal etter planen møtes 30. november.

(NTB)