Vollebæk neppe til Tsjetsjenia

MOSKVA (NTB): Russland kan komme til å sette en kontant stopper for utenriksminister Knut Vollebæks planer om å besøke Tsjetsjenia som OSSE-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrike overtar ledelsen i Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) 1. januar, og russiske myndigheter antydet i går at OSSE-inspeksjonen først bør skje utpå nyåret.

- Dette handler ikke om Vollebæks reise, men om OSSEs sittende leder, svarte lederen i utenrikskomiteen i den russiske statsdumaen, Vladimir Lukin, da han i går fikk spørsmål om Vollebæks besøk.

Dermed kan det bli Østerrikes utenriksminister Wolfgang Schüssel som får i oppdrag å besøke Ingusjetia og den russisk-kontrollerte delen av Tsjetsjenia. Schüssel har ikke gjort seg særlig bemerket i den internasjonale debatten om Tsjetsjenia.

Takk for sist

Før OSSE-møtet i Istanbul reagerte de russiske lederne surt på Vollebæks krav om et tidsskjema for de militære operasjonene i Tsjetsjenia. Den russiske vegringen mot et snarlig Vollebæk-besøk kan være et takk for sist, fordi den norske utenriksministeren ikke klarte å hindre at Tsjetsjenia fikk dominere toppmøtet i Istanbul.

Sett med russiske øyne vil det trolig også være en fordel å forholde seg til et nøytralt land utenfor NATO, som ikke er kjent for å markere seg på den internasjonale arena.

Interfax siterte kilder i det russiske utenriksdepartementet som utelukket et møte mellom Vollebæk og Tsjetsjenias president, Aslan Maskhadov, som befinner seg i Tsjetsjenias hovedstad Grosnyj.

Humanitært formål

- Verken OSSE, FN, EU eller noen annen internasjonal organisasjon har reist spørsmålet om et besøk i de delene av Tsjetsjenia som ikke står under de føderale styrkenes kontroll, opplyste UD-kildene.

De understreket at OSSE ikke kan spille noen meklerrolle i konflikten og at den norske ministerens besøk utelukkende skjer med et humanitært formål.