Vollebæk satte reise-rekord

Utenriksminister Knut Vollebæk satte i fjor ny rekord: Ingen utenriksminister i Norge har reist så mye som ham i løpet av et år. Han var på farta i nesten 150 døgn, og reisene kostet 6,5 millioner kroner. Han har besøkt 40 ulike land, mange av dem flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Vollebæks første reise i fjor gikk til Balkan. Den siste gjaldt det Tsjetsjenia. På disse stedene foregikk de to krigene som preget fjoråret. Vollebæk reiste som leder for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

En oversikt fra Utenriksdepartementet viser at Vollebæks reiser totalt kostet om lag 6,5 millioner kroner. Fem millioner gikk til reiser i regi av OSSE. Han besøkte 40 land. I Jugoslavia besøkte han både Serbia, Montenegro og særlig Kosovo flere ganger.

I Russland besøkte han Moskva en rekke ganger, og St. Petersburg, men også republikkene Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan. I USA var han i Washington, New York og Seattle. I Tyskland var han i Berlin, Köln, Frankfurt, Bonn og Bremen. Og han var oftere i Helsingfors enn i Stockholm.

NATOs bomber

Som OSSE-formann forsøkte Vollebæk å stoppe Serbias overgrep mot albanerne i Kosovo, uten hell.

I februar forsøkte stormaktene det samme med møtet i Rambouillet i Frankrike. Det gikk heller ikke. Vollebæk møtte Jugoslavias president, Slobodan Milosevic, flere ganger. Milosevic ydmyket både OSSE og Vollebæk. OSSE måtte trekke sine medarbeidere ut av Kosovo.

I slutten av mars gikk NATO til krig mot Jugoslavia. Norge var med. Vollebæk ble reisende i krig. Bombene falt over Kosovo, Montenegro og Serbia i 78 døgn. Vollebæk besøkte albanske flyktninger i Makedonia og Albania. Mange hundre av dem ble hver dag flydd til Norge.

Mens bombene ennå falt, avviklet NATO toppmøte i Washington. Organisasjonen endret sitt strategiske konsept. Heretter skal NATO kunne gå til krig for å skape fred.

I begynnelsen av juni var krigen om Kosovo over. NATO-troppene rykket inn med FN-mandat. Vollebæk og OSSE forsøkte å være med på organiseringen av freden. Men en ny krig var allerede under forberedelse.

Russlands bomber

I september begynte Russland bombingen av Tsjetsjenia. I begynnelsen av oktober rykket store bakkestyrker inn. Vollebæk reiste som aldri før. Til Russland, og til de aller fleste av Russlands naboland.

I desember avviklet Verdens handelsorganisasjon (WTO) sin konferanse i Seattle. Det ble en dundrende fiasko. Vollebæk kritiserte USA åpent for opplegget.

Årets siste besøk ble Berlin. Der orienterte Vollebæk verdens økonomiske stormakter (G8) om Tsjetsjenia. Han kom da direkte fra Kaukasus.

Budskapet var at bombingen må opphøre og at konflikten må løses med forhandlinger. Russerne vendte det døve øret til.

Da Vollebæk overga lederskapet i OSSE til Østerrike ved årets utgang, falt bombene fortsatt over Tsjetsjenia.