Vollebæk satte reise-rekord

Utenriksminister Knut Vollebæk satte i fjor ny rekord: Ingen utenriksminister i Norge har reist så mye som ham i løpet av et år. Han var på farta i nesten 150 døgn, og reisene kostet 6,5 millioner kroner. Han har besøkt 40 ulike land, mange av dem flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Knut Vollebæks første reise i fjor gikk til Balkan. Den siste gjaldt det Tsjetsjenia. På disse stedene foregikk de to krigene som preget fjoråret. Vollebæk reiste som leder for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

En oversikt fra Utenriksdepartementet viser at Vollebæks reiser totalt kostet om lag 6,5 millioner kroner. Fem millioner gikk til reiser i regi av OSSE. Han besøkte 40 land. I Jugoslavia besøkte han både Serbia, Montenegro og særlig Kosovo flere ganger.

I Russland besøkte han Moskva en rekke ganger, og St. Petersburg, men også republikkene Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan. I USA var han i Washington, New York og Seattle. I Tyskland var han i Berlin, Köln, Frankfurt, Bonn og Bremen. Og han var oftere i Helsingfors enn i Stockholm.

NATOs bomber

Som OSSE-formann forsøkte Vollebæk å stoppe Serbias overgrep mot albanerne i Kosovo, uten hell.

I februar forsøkte stormaktene det samme med møtet i Rambouillet i Frankrike. Det gikk heller ikke. Vollebæk møtte Jugoslavias president, Slobodan Milosevic, flere ganger. Milosevic ydmyket både OSSE og Vollebæk. OSSE måtte trekke sine medarbeidere ut av Kosovo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer