Vollebæk sjekket atomdynga

MURMANSK (Dagbladet): Knut Vollebæk ruslet rundt på verdens farligste fartøy, den flytende atomsøppeldynga «Lepse», strålende fornøyd: - Norge får adgang til de topphemmelige, militære lagringsplassene for radioaktivt avfall like ved norskegrensa!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et oppsiktsvekkende gjennombrudd for et krav Norge framsatte for mange år siden.

Men dagen startet dårlig for den norske utenriksministeren. Admiralen med alle atomvåpnene, den mektige sjefen for Nordflåten, uteble fra møtet med Vollebæk. Han var blitt sjuk, meldte russerne fra Nordflåtens hovedkontor i Severomorsk.

- Ikke noe å gjøre med det, kommenterte utenriksministeren overfor Dagbladet, og unnlot å tolke den plutselige sykemeldingen politisk eller demonstrativt.

Maktesløse

Besøket på atomholken «Lepse», hvor ødelagt radioaktivt kjernebrensel er lagret, avslørte hvor maktesløse russerne er når de skal håndtere den tikkende miljøbomben. De aner ikke hvordan de skal få bort avfallet.

Holder penger tilbake

Både Norge og EU samt trolig USA har midler klare til å pøse inn i atomoppryddingen på Kola. Men ikke én krone går østover før russerne innrømmer ansvar for å yte erstatning ved uhell. I dag kan giverlandene i verste fall bli møtt med gigantkrav dersom det går galt.

- Ansvaret må snarest avklares, det er et helt nødvendig fundament for å komme videre, sier Vollebæk. Han føler at russerne er på glid også her, og legger til at spørsmålet vil bli tatt opp med regjeringen i Moskva om kort tid.
Lagringsskipet «Lepse» duver ved kai like ved Murmansk sentrum, hvor en halv million mennesker har forsont seg med atomfrykten. Russerne gjør ikke annet enn å holde skipet i noenlunde forsvarlig stand og håpe på det beste.

Ja fra Jeltsins mann

Norge har detaljerte planer klare for atomopprydding ved Nordflåtens base i Andrejev-bukta i Litsa-fjorden, rundt 60 kilometer fra grensa til Norge. Der lekker radioaktivitet ut i sjøen. Lagrene med brukt kjernebrensel må snarest sikres.

Derfor ble den russiske invitasjonen til samarbeid ved den militære basen særs godt mottatt.