Vollebæk skal mekle i Midt-Østen

Utenriksminister Knut Vollebæk reiser om en uke til Midt-Østen for å møte partene i den fastlåste fredsprosessen. - Jeg har som ambisjon å få til en direkte dialog mellom partene, sier Vollebæk til NRK Dagsnytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk er invitert av partene, og han gjenopptar dermed den norske meklerrollen i Midt-Østen.

  - Israels tibaketrekking fra Vestbredden vil stå i sentrum for samtalene sier Vollebæk.

  - Etter mitt besøk tidligere i høst har jeg et par ganger hatt kontakt med både statsminister Netanyahu og Arafat. De er opptatt av at Norge tar opp igjen sin rolle, og fortsetter det arbeidet vi har drevet med. Det betyr ikke at vi kan gjøre noe helt annet enn det amerikanere kan, men det er mulig at vi kan være tilretteleggere, og det skal vi nå prøve å få til, sier Vollebæk.

  Han sier at han ikke har noen konkrete forslag med seg, men at noe av det viktigste nå er å få partene til å snakke sammen igjen.

  - Det som har skjedd i høst er at man har snakket via USA ,og det kan være nyttig en stund. Men det er klart at det er begrenset hvor langt man kommer via en tredje mann. Så jeg har som ambisjon å prøve å få i stand en direkte dialog mellom partene. I den sammenheng tror jeg at tilbaketrekking er noe av det aller viktigste, sier Vollebæk.

  Vollebæk møtte både palestinernes leder Yasser Arafat og Israels statsminister Benjamin Nathanyahu under et besøk i Midtøsten i forrige måned.

Toppmøte i Washington

Ifølge palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat er det allerede klart at Arafat og Netanyahu skal møtes i januar. Det skjer i Washington, der de skal ha samtaler med USAs utenriksminister Madeleine Albright, opplyste Erakat fredag.

  Møtet mellom de tre vil bli arrangert etter at de to lederne først har separate samtaler med USAs president Bill Clinton. Beslutningen om møtet mellom Netanyahu, Arafat og Albright skal ha blitt tatt i London i forrige uke, rett etter at Albright hadde møtt begge lederne henholdsvis i Paris og London.

(NTB)