Vollebæk skal mekle i Midt-Østen

Utenriksminister Knut Vollebæk reiser om en uke til Midt-Østen for å møte partene i den fastlåste fredsprosessen. - Jeg har som ambisjon å få til en direkte dialog mellom partene, sier Vollebæk til NRK Dagsnytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vollebæk er invitert av partene, og han gjenopptar dermed den norske meklerrollen i Midt-Østen.

  - Israels tibaketrekking fra Vestbredden vil stå i sentrum for samtalene sier Vollebæk.

  - Etter mitt besøk tidligere i høst har jeg et par ganger hatt kontakt med både statsminister Netanyahu og Arafat. De er opptatt av at Norge tar opp igjen sin rolle, og fortsetter det arbeidet vi har drevet med. Det betyr ikke at vi kan gjøre noe helt annet enn det amerikanere kan, men det er mulig at vi kan være tilretteleggere, og det skal vi nå prøve å få til, sier Vollebæk.

  Han sier at han ikke har noen konkrete forslag med seg, men at noe av det viktigste nå er å få partene til å snakke sammen igjen.

  - Det som har skjedd i høst er at man har snakket via USA ,og det kan være nyttig en stund. Men det er klart at det er begrenset hvor langt man kommer via en tredje mann. Så jeg har som ambisjon å prøve å få i stand en direkte dialog mellom partene. I den sammenheng tror jeg at tilbaketrekking er noe av det aller viktigste, sier Vollebæk.

  Vollebæk møtte både palestinernes leder Yasser Arafat og Israels statsminister Benjamin Nathanyahu under et besøk i Midtøsten i forrige måned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer