Vollebæk smuglet forbi ilsinte demonstranter

Myndighetene kalte inn nasjonalgarden og erklærte portforbud og unntakstilstand i anledning toppmøtet til Verdens handelsorganisasjon (WTO). Utenriksminister Knut Vollebæk måtte smugles forbi ilsinte demonstranter i Seattle i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 50 000 demonstranter oppholder seg i dag i Seattle i USA. De pågår flere demonstrasjoner samtidig. Landsorganisasjonen AFL-CIO har lånt en hel fotballbane og leid inn 200 busser for at flere tusen fagforeningsmedlemmer skulle få være med på å uttrykke sin misnøye overfor WTO, melder Expressen.

Utenriksminister Vollebæk måtte smugles inn bakveier og gjennom underjordiske kjøpesentre for å få holdt tale på toppmøtet. Mens han snakket foran forsamlingen, så Seattle ut som en krigssone, der opprørspoliti kjempet for å slå ned de voldsomme protestene som preget byen hele tirsdag og onsdag, skriver NTB.

Washingtons guvernør, Gary Locke, ba om assistanse fra nasjonalguarden for å slå ned opptøyene. Politiet brukte pepperspray, tåregass og gummikuler for å spre menneskemassen.

Demonstrantene mener at WTO-landene er mest opptatt av fortjeneste, og ikke bryr seg om miljøvern og arbeidernes rettigheter.

Ifølge NTB sier Vollebæk at han forstår at WTO engasjerer:

- Men den del av konklusjonene som demonstrantene har trukket, er noe forhastet. De er ikke alene om å være opptatt av de spørsmålene de reiser.

Så langt skal 12 mennesker være skadd og 22 er arrestert, melder amerikanske medier.

SLÅR TILBAKE: Politiet har arrestert 22 personer.
HERJER: Rundt 50 000 demonstranter er i Seattle i dag.