Vollebæk som ny fredsagent

Utenriksminister Knut Vollebæk opptrådte plutselig som hemmelig fredsagent i Midtøsten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter møtet med statsminister Benjamin Netanyahu dro han overraskende direkte tilbake til president Yassir Arafat på Vestbredden.
Etterpå ville han ikke si noe særlig om hvorfor han plutselig opptrådte som mellommann mellom den israelske og den palestinske lederen.

Men han benektet at han var budbringer, for den ene eller den andre.

- Jeg brakte ikke med meg et spesielt budskap tilbake til Yassir Arafat, sa Vollebæk til Dagbladet, før han gikk om bord i flyet på vei hjem til Norge .

Arafats ønske

Men etter det Dagbladet forstår, så ble ikke avstikkeren tilbake til Arafat og Vestbredden plutselig bestemt i går, men dagen før da Vollebæk møtte Arafat første gang.

Det var Arafat selv som ba Vollebæk om å komme tilbake etter møtet med Netanyahu i Tel Aviv, får Dagbladet opplyst.

Hva Arafat ville ha overbrakt til Netanyahu og umiddelbart ha svar på, ja det vet altså bare de to, og Vollebæk som holder tett om det. Samme rolle har jo andre, norske utenriksministrer hatt i løpet av de siste årene, så nå er det kanskje Bondevik-regjeringens tur til å spille aktivt med i fredsprosessen i Midtøsten.

Vollebæk, med sin lange diplomatiske erfaring, vet å veie sine ord på gullvekt.

Men han drar neppe tur-retur Arafat uten annen oppgave enn å redegjøre for sitt møte med motparten i Israel.

Vollebæk vet svært godt at ord kan ha ulike betydninger for ulike personer i dagens Midtøsten. Akkurat det fikk han demonstrert på statsminister Netanyahus kontor i går.

- Hvilket forslag?

- Netanyahu gjorde det helt klart at han ikke på noen måte har lagt fram et forslag om å trekke tilbake israelske tropper fra Vestbredden, sa Vollebæk i går. Uttalelsen er ikke så lite oppsiktsvekkende, siden forslaget ikke bare er omtalt i detalj i alle medier i Midtøsten, men også ble lagt fram i den israelske regjeringen av Netanyahu den dagen da Vollebæk møtte Arafat første gang. Arafat og Vollebæk snakket faktisk også sammen om det nevnte forslaget.

Den norske utenriksministeren tok opp påstander om israelske brudd på menneskerettighetene, på samme måte som han gjorde det med Arafat.

- Jeg understrekte at palestinernes sosiale situasjon og påvirkning av den er et viktig ledd i fredsprosessen, sa Vollebæk, som ikke tok opp enkeltsaker og personnavn med Netanyahu.

Tortur

En FN-rapport som ble offentliggjort i går, og som Vollebæk ikke kjenner, understreker den norske utenriksministerens poeng.

Her hevdes det at levestandarden blant palestinerne i de okkuperte områdene har sunket med anslagsvis 30 prosent siden fredsavtalen ble undertegnet.

Rapporten, som er laget av en ekspertkommisjon på oppdrag av FNs generalforsamling, retter også sterke anklager mot Israel når det gjelder andre brudd på menneskerettighetene.