Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæk til Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I morgen reiser utenriksminister Knut Vollebæk til det sørlige Balkan. Han reiser mens krigsskyene henger spesielt lavt over Kosovo. Det er et gunstig tidspunkt for å studere partenes uforsonlige posisjoner, men et svært ugunstig tidspunkt for å forsøke å føre partene nærmere hverandre.
  • I Kosovo er vestlige diplomater stadig offisielt optimistiske, og sier en storkrig fortsatt kan forhindres, og at de tror på en politisk løsning i løpet av et halvt år. Men privat ser de dystrere og langt mindre håpefullt på utsiktene til fred. Privat er det en utbredt oppfatning at avtalen mellom Serbias sterke mann Slobodan Milosevic og den amerikanske diplomaten Richard Holbrooke fra oktober i fjor er altfor lite konkret. Man registrerer dessuten oppgitt at partene ikke har nærmet seg hverandre i det avgjørende spørsmålet om provinsens framtidige status. USAs øverstkommanderende i Europa, Balkan-kjenneren Wesley Clark, tar som førstemann bladet fra munnen, og sier han tror det bryter ut full krig i løpet av noen uker. Hans tips gir dessverre ikke høye odds.
  • Vollebæk kommer til Kosovo som sjefen for OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som har ansvaret for de snart 2000 internasjonale observatørene som skal overvåke den skjøre fredsavtalen. Som den ansvarlige for fredsobservatørene skal han møte parter som knapt nok mener OSSE er verdt et skuldertrekk. Milosevic forholder seg til USA, fordi de er de eneste som kan åpne skyene for et bomberegn over ham. Og en albansk kommandant med betydelig politisk innflytelse sa til Dagbladet i forrige uke at han oppfatter OSSEs nærvær i Kosovo nærmest som en vits.
  • Det må være dystre toner å høre for en utenriksminister fra en nei-til-EU-regjering utgått av partier som under forrige EU-kamp ville gjøre OSSE til den sentrale organisasjonen i byggingen av en ny sikkerhetsstruktur i Europa. Regjeringen er gitt en historisk sjanse til å gi OSSE det liv den mener organisasjonen bør ha.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling