Vollebæk til Murmansk

Utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) skal gjennomføre et planlagt besøk til Murmansk i slutten av mars til tross for utvisningen av de fem russiske spionene denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om spionsaken er meget alvorlig, må ikke det ødelegge for annet samarbeid med russerne, sier Vollebæk til NRK.

Det er samarbeidet i Barentsregionen som er utgangspunktet for utenriksministerens besøk. Norge har for tiden formannskapet i Barentsrådet.

- Dette er et klart signal fra vår side om at vi ønsker å ha og videreutvikle et godt samarbeide med russerne, sier pressetalsmann i UD, Ingvard Havnen.

Spionsaken gjorde at statsminister Kjell Magne Bondevik avlyste besøket han etter planen skulle ha gjort til Russland neste uke. Også utenriksministeren har vurdert sitt besøk til Murmansk i lys av denne hendelsen. Når han har kommet til motsatt konklusjon, har det ifølge Havnen sammenheng med at besøket kommer senere i tid og ikke omfatter noe møte med den russiske utenriksministeren.

Havnen vil ikke spekulere i om Vollebæks besøk også kan bli utsatt om Russland svarer på utvisningen av de russiske etterretningsagentene med å utvise norske diplomater.

(NTB)